2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Szabad december 24-e: negyvenezer szignót vállal az MSZP

Hír TV

2017. október 27., péntek 17:09, frissítve: péntek 20:15

Csak népszavazáson érhető el, hogy december 24-e munkaszüneti nap legyen, vélik a szocialisták. Csütörtökön az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában szavazta le a kormánypárti többség a független Szabó Tímea javaslatát a szabadnapról, így az MSZP segíteni fog összegyűjteni a szükséges 200 ezer aláírást a referendumhoz. A kormány és a vállalkozók szövetsége azonban gazdasági szempontok miatt nem támogatja egy újabb munkaszüneti nap bevezetését.

„A reformáció emlékévét a kormány részéről alkalmas pillanatnak látjuk, hogy a nagypéntek méltó megünneplését úgy segítsük elő, hogy azt munkaszüneti nappá nyilvánítjuk” – tavaly októberben jelentette be a kormányfő, hogy munkaszüneti nap lesz nagypéntek.

Sokan már akkor is inkább szenteste napját, december 24-ét szerették volna szabadnapnak. Mások mellett azért, mert például a kereskedelemben nagypéntek másnapján, nagyszombaton a boltoknak újra ki kell nyitni, hogy aztán húsvétvasárnap megint bezárjanak.

„Volt egy olyan munkaadói ajánlat, hogy felejtsük el a nagypénteket, mert nem jó, mert nagyszombat ugyanis nem munkaszüneti nap, tehát egy ilyen pukli keletkezik. Elhajtottak minket. Most jön a december 24-e, és remélem, januárban már a vízkeresztért fognak küzdeni” – ezt mondta Peron című műsorunkban Dávid Ferenc, a vállalkozók szövetségének főtitkára.

Februárban a szocialisták adtak be javaslatot a parlamentnek arról, hogy legyen munkaszünet december 24-e, ebben a hónapban pedig a független Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa kérte ugyanezt. A kormánypártok ezt mindkét alkalommal elutasították

„Ismeretes, hogy az elmúlt időszakban is több alkalommal volt ezzel kapcsolatban vita, mert nyilván vannak gazdasági szempontok, amelyek ezzel ellentétesek. Egyelőre nem hoztunk ebben a kérdésben sem döntést” – fogalmazott a kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Dávid Ferenc szerint helyesen döntött a Fidesz, ugyanis minden plusz munkaszüneti nap tízmilliárdos károkat okoz a magyar gazdaságnak. A szenteste munkaszüneti nappá nyilvánításáért népszavazást is kiírnának, ehhez pedig már gyűjtik az aláírásokat.

„0,1 százalékos pártok akarnak majd aláírásokat gyűjteni, sikertelen szakszervezetek, mert ezt a minimálbért nem a szakszervezetek érték el, azt mindenki tudja, ezt a magyar kormány tolta keresztül a szociális partnereken. Most majd húzhatják a zakót, hogy ezt is odaadtuk a magyar munkavállalóknak” – tette hozzá a főtitkár.

A szocialisták ezzel szemben úgy látják, hogy Magyarországon a családok hagyományosan az év egyik legfontosabb napjaként tekintenek a szentestére, és valójában amúgy sem folyik aznap semmilyen érdemi munkavégzés.

„Akinek nincs mondjuk csúsztatási lehetősége, sokaknak van ilyenkor, azok csúsztatnak, de akinek nincs, azok szabadságot vesznek ki, vagy akiknek se csúsztatási, se munkavégzés helyetti szabadságolási lehetősége nincs, az a főnökétől kérezkedik el, vagy törekszik arra, hogy minél rövidebb futamidejű munkaidő legyen aznap” – nyilatkozta Gúr Nándor MSZP-s országgyűlési képviselő.

A december 24-i munkaszüneti napért kiírandó népszavazáshoz november 28-ig lehet gyűjteni az aláírásokat. Az MSZP vállalta, hogy 40 ezer szignót összegyűjt a szükséges 200 ezerből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!