2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Sürgősségi örökbe adó nap az Illatos úton

2015. június 28., vasárnap 15:38, frissítve: vasárnap 16:02

Sürgősségi örökbe adó napot tartanak a budapesti Illatos úti kutyamenhelyen, hogy enyhítsék a telep zsúfoltságát. Évente ugyanis több ezer kutya kerül be a menhelyre, újakat azonban csak akkor tudnak befogadni, ha néhányat sikerül örökbe adni a jelenleg gazdára váró állatok közül.

Volt, aki már előre tudta, hogy milyen kutyust vinne szívesen haza, és volt, aki csak nézelődött. Bármelyik állatot is választották a sürgősségi örökbe fogadó napra érkezők, biztosak lehettek benne, hogy szakemberek kezei közül kerül ki új kedvencük.

– Valamennyi hozzánk bekerült kutyát azonnal védőoltásokkal látjuk el, mikrochippel jelöljük meg őket, féregtelenítve is vannak. Nagyon sok kutya már ivartalanítva is van, akik pedig még nincsenek, azok pedig a Vigyél Haza Alapítvány jóvoltából egy ingyenes ivartalanítási kupont kapnak a mai napon örökbe fogadott kutyák. Ezenkívül pedig, ugye, egy kutya kezdő tápcsomaggal is kedveskedünk a gazdiknak – árulta el Kozma Tamás, a Fővárosi Önkormányzat vezető állatorvosa.

A 94 férőhelyes telepen közel 120 kutya és tucatnyi macska vár új gazdára. Nyár elején általában több kutyát tesznek ki otthonról, sokukat rossz körülmények közt tartották vagy bántalmazták is. Utóbbi már bűncselekménynek minősülhet.

– A legjellemzőbb esetek a rossz tartás. Tehát ami nem meríti ki még ki a bűncselekményt, csak esetleg ilyen emberi butaságból nem tudják, hogy az állatnak ivóvízre van szüksége, vagy nem gondolnak a lánchosszra vagy akár a kutyaházra.
– Milyen intézkedéseket tudnak tenni?
– Hogyha rendőrrel vagyunk, akkor akár az állatot le is tudjuk foglaltatni. Bűncselekmény esetében előállítják az elkövetőt, mi pedig lefoglaljuk a kutyát az eljárás végéig.

Ismertette Pataki Gábor, az Újpesti Állatmentő Liga elnöke.

A budapesti Illatos úti telepen évente egy-két alkalommal rendeznek sürgősségi örökbe fogadó napot. Ilyenkor általában 30-40 állat talál új otthonra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!