2018. szeptember 20.,
csütörtök, Friderika napja

Súlyos szabálytalanságokat talált az OLAF Tiborcz közbeszerzéseinél

Hír TV

2018. január 12., péntek 10:56, frissítve: péntek 16:56

Az uniós csalásellenes hivatal ügyészségi eljárást kezdeményezett, és azt is javasolta: az EB kérje vissza a projektekre szánt 40 millió eurót.

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Csalás Elleni Hivatal az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzésekkel kapcsolatban. A cégben ebben az időszakban Orbán Viktor veje, Tiborcz István is érdekelt volt. A Wall Street Journal úgy értesült, az OLAF két éven keresztül vizsgálta az Elios Zrt.-t, 35 közbeszerzést néztek át, majd megállapították: súlyos szabálytalanságok történtek a szerződések odaítélésekor. A magyar ügyészségnek azt javasolják, indítsanak eljárást az ügyben.

Az OLAF az Európai Bizottság felé is javaslattal élt: indítványozták, hogy a testület kérje vissza a vizsgált projektekre költött csaknem 40 millió eurót. Az Elios 2011 és 2015 közötti szerződéseit vizsgálták, ezek keretében a cég magyar települések közvilágítását korszerűsítette.

Az Elios ebben az időben részben Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában volt, a céget 2015-ben adta el. Korábban a magyar rendőrség is vizsgálódott az Eliosnál, ám 2016-ban, egyévnyi nyomozás után lezárták azt.

A hivatal azt is mondta az amerikai lapnak, hogy nemcsak súlyos szabálytalanságokat tártak fel, de összeférhetetlenség is felmerült, ami arra vonatkozhat, hogy Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade részt vett egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, miközben a férfi még az Eliosban is tulajdonos volt.

Az amerikai lap kereste az Európai Bizottságot is, akik azt mondták, ki fogják értékelni az OLAF-jelentést, megvitatják azt a magyar kormánnyal, azután döntenek a további lépésekről.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője a Hír Televíziónak azt mondta, a napokban megkapták az OLAF jelentését. „Az ügyészség megkapta az OLAF kérdéses igazságügyi ajánlását, amelyet a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez továbbít. Egyébként valamennyi olyan esetben, amikor az OLAF igazságügyi ajánlással fordul a Legfőbb Ügyészséghez, az a kialakult protokoll szerint elrendeli a nyomozást, illetve ha már folyamatban van, az OLAF ajánlását a nyomozás adataihoz csatolják, és abban értékelik” – emelte ki Fazekas Géza.

Együtt: Legalább az unió tette a dolgát

 Az Együtt választmányi elnöke üdvözli, hogy az Európai Unió, a magyar hatóságok helyett tette a dolgát. Szigetvári Viktor megjegyezte: pártja a legfőbb ügyészhez fordul, hogy megtudja, meggyanúsították-e már az ügyben Tiborcz Istvánt.

„Az Együtt kezdetektől fogva figyelemmel kísérte Orbán Viktor vejének gazdagodását, amely uniós pénzből történt, és többször állította, hogy szabálytalan módon történt. Örülünk annak, hogy ha már a magyar hatóságok nem tudtak vizsgálatot folytatni, mert nem merték elítélni, meggyanúsítani Tiborcz Istvánt és korábbi cégtársait, akkor legalább az európai unió tette a dolgát a német és holland adófizetők nevében” – jelentette ki Szigetvári Viktor, a párt választmányi elnöke.