2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Súlyos pénzügyi szabálytalanságok a felsőoktatásban

2015. február 25., szerda 11:14, frissítve: csütörtök 07:34

Súlyos pénzügyi szabálytalanságokat tárt fel több felsőoktatási intézménynél is az Állami Számvevőszék.

Teljesítés nélküli számlák, megszegett közbeszerzési szabályok és nem megfelelő belső ellenőrzés – egyebek mellett ilyen hibákat talált a felsőoktatási intézmények átvilágítása során az Állami Számvevőszék.

„A gazdálkodási jogkörök nem megfelelően működtek. Ez azt jelentette a gyakorlatban, hogy vagy a nem megfelelő jogkörrel rendelkező ember döntött egy kifizetés fölött, vagy hiányzott az ő aláírása, ezért az utána következő ember nem tudta ellenőrizni, hogy szabályszerűen történik-e a kifizetésnek a teljesítése, vagy a teljesítéseknek a teljesítést igazoló nem igazolta le a teljesítést. Magyarán teljesítésigazolás hiányában történt kifizetés. Oktatóknak úgy történtek kifizetések, hogy munkaidő-nyilvántartással nem voltak ezek alátámasztva, magyarán nem lehetett nyomon követni azt, hogy az oktatók megtartották-e az órákat vagy sem” – fogalmazott Kisgergely István, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője.



A hatóság 30 állami és egyházi iskola 2009 és 2013 közti gazdálkodását világította át, a vizsgálat után az ellenőrzött intézmények felénél eljárást indítottak a pénzügyi szabálytalanságok miatt. Több olyan intézmény is van, ahol több szabálytalanságot is találtak. Nyolc esetben a hatóság személyi felelősségre vonást is kezdeményezett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!