2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Súlyos bírság vár arra, aki nem irtja

2015. július 3., péntek 11:38

Véget ért a türelmi idő, szerdától már büntetik azokat a tulajdonosokat, akik nem irtják ki a parlagfüvet telkükről. Miskolcon az önkormányzati rendészet munkatársai folyamatosan járják a kül- és belterületeket. Közben az önkormányzat is tisztítja a területeket, ahol szükséges.

Közfoglalkoztatottak irtják a gyomot Miskolcon. A borsodi megyeszékhelyen tavasztól folyamatosan kaszálják a belterületeket, de egy hónapja már a peremrészeket is tisztítja a városgazda. „Július közepére be is fejezi. Egyszer mindenhol le lesz vágva, ami azért fontos, mert ezzel is igyekeznek csökkenteni a városban a pollenterhelést. Hiszen ezekről a területekről ugyanúgy bekerül a pollen, az allergén pollen, mint más területekről a városba” – nyilatkozta Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője.

Az önkormányzati rendészet munkatársai folyamatosan ellenőrzik a magánterületeket. Ott, ahol szabálytalanságot találnak, feljegyzik a helyrajzi számot, és képekkel is rögzítik az állapotot. „Június 30-ig volt lehetőség a tulajdonosoknak megakadályozni, megelőzni a virágzását a növénynek. Ezt követően viszont már nemcsak a figyelmeztetés, hanem már a bírság is megjelenhet a szankcionálások között. […] Egy tőből akár 50-70 ezer mag is teremhet, ezért a legjobb tövestől kiszedni a növényeket, ha sok van, akkor pedig nyírni kell. Aki ezt nem teszi meg, azt a növényvédelmi hatóság 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja” – közölte Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet közterület felügyeleti és rendészeti vezetője.

A nemfizetők ellen végrehajtás indul. Ha időközben a tulajdonos elvégezte a kaszálást, értesítenie kell az illetékes kormányhivatalt, így a kényszerkaszálás munkadíját nem kell kifizetnie. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tíz év alatt sikerült visszaszorítani az allergén növény terjedését, így ma a közepesen fertőzött vidékek közé tartozik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!