2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Súlyos baleseteket okozhat, ha szakszerűtlenül kötik be

Hír TV

2017. december 3., vasárnap 12:34, frissítve: vasárnap 12:50

Még ma is félmillió háztartásban használnak PB-gáz-palackokat – nem kötelező hozzájuk használati utasítást mellékelni, és a bekötésükhöz sem kell szakember. Így viszont, megfelelő tájékoztatás hiányában súlyos balesetek is történhetnek.

Komoly pusztítást okozhat egy gázpalack felrobbanása egy zárt helyiségben. Egy, a Panaszkönyvnek nyilatkozó férfinak a kisfia komoly sérüléseket szenvedett, amikor a szomszédjuk nem tudta bekötni a gázpalackot, így az felrobbant.

„Juli, a párom mondta nekik, hogy zárják el, mert nem tudták elzárni, annyira ömlött belőle a gáz, és ráütött állítólag a kulccsal a szomszéd, aki szerelte, az úriember, és akkor jött a robbanás” – idézte fel a történteket Tóth Ferenc, hozzátéve: láttam a mentőket, meg a tűzoltókat, szaladtam, és akkor szaladt hozzám egy kicsi gyerek, hogy a Gergő meghalt.”

Gergő 9 percig volt halott, csodával határos módon tudták visszahozni az életbe. A gyereknek egész életében testi és szellemi fogyatékossággal kell küzdenie. A Segítő Kezek Alapítvány karolta fel őket, hogy egyáltalán el tudják kezdeni Gergő gyógykezelését és a család kártalanítását.

„Először felkértünk egy szakértőt, egy igazságügyi szakértőt, hogy mondjon szakvéleményt ezzel a robbanással kapcsolatban. Az ő megállapításai voltak azok, amik alapján a mi arcunk is megnyúlt, hogy bizony elég nagy mulasztások vannak, törvényi mulasztások, egyrészt a forgalmazó részéről az, hogy nem tájékoztat kellőképpen ennek az eszköznek, terméknek a veszélyességéről, illetve a használatáról. Rendszeresített olyan füzet, brosúra, amiben össze van foglalva az, hogy mik azok az esetek, amikre fokozottan oda kell figyelni egy gázpalack beszerelésekor, ilyen nem is létezik” – hívta fel a figyelmet Aradi Péter, az alapítvány munkatársa.

A törvényi előírás azonban nem kötelezi a gyártót, hogy a vásárló kezébe tájékoztatót adjon. Ráadásul a szakértők és a Prímaenergia műszaki igazgatója szerint is létezik modernebb, biztonságosabb megoldás. Ez azonban nagy tételben jelen pillanatban megfizethetetlen.

„Az a palack az egy ilyen click-on gyorscsatlakozós reduktorral működik, ahol maga a reduktor test az, amit, ha rányomunk, akkor kinyitja a szelepét a palacknak, és akkor máris jön belőle a gáz. Nagyjából ötmillió palack van forgalomban Magyarországon, ha ennek csak egy jelentős hányadában mondjuk ki kéne cserélni a szelepeket, ami szelepeknek darabja olyan 3000 forint körül van, ezt valahol valakinek csak ki kéne fizetnie, a lakosság ezt megfizetné a gáz árában. Nem állítom, hogy ez a legtökéletesebb, de ez egy működő, egyszerű, bejáratott technológia” – magyarázta a Panaszkönyvnek Kirilly Tamás, a Prímagáz műszaki igazgatója.

Noll Bálint ügyvéd szerint mindenképp változtatni kell a jelenlegi szabályozásokon – legalább a kötelező tájékoztatással kapcsolatban, hosszú távon viszont a 60 éves technológia megújításával. „Rá kell kényszeríteni a forgalmazókat, gyártókat, hogy a modernebb technikai megoldásokat alkalmazzák. És ha ezt nem teszik, valamilyen olyan büntetőjárulék vagy adóval sújtani őket, ami előbb-utóbb arra ösztönzi őket, hogy gazdaságilag is megérje nekik” – húzta alá az ügyvéd.

Létezne tehát megoldás a Gergőéhez hasonló tragédiák elkerülésére. Például egy palackra ragasztott használati utasítás vagy egy, egyébként már létező, biztonságosabb technológia elterjesztése. Csak eddig, úgy tűnik, senkinek nem állt érdekében mindezeken változtatni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!