2024. 07. 19. Péntek Emília napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Süli: Bármikor kiváltható az orosz hitel

Hír TV

2018. május 15., kedd 17:33, frissítve: kedd 18:21

Bármikor, többlet költségek nélkül kiváltható a paksi bővítést finanszírozó orosz hitel - mondta el miniszterjelölti meghallgatásán Süli János. A bővítésért felelős tárca nélküli miniszter szerint rendben zajlik az engedélyezés folyamata, az ellenzék ugyanakkor az átláthatóságot hiányolja. A külügyminiszter a sikerekről és az állami támogatások kiosztásának pártatlanságáról beszélt a gazdasági bizottság előtt.

Elő kell készíteni azt is, hogy a város alkalmas legyen ennek a nagy mennyiségű árúnak a beszállítására az úthálózat, el tudja helyezni a munkásokat, iskola, óvoda - a paksi bővítéssel kapcsolatos elkerülhetetlen infrastrukturális bővítésekkel kezdte miniszterjelölti program ismertetését Süli János az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága előtt. A beruházásért felelős tárca nélküli miniszter expozéjában kiemelte: nem változhat a beruházás 12,5 eurós milliárdos végösszege.

Ettől érvényesen eltérni nem lehet, ezt az adott határidőre - most a módosított határidő az '26-27, amikorra két blokk a kereskedelmi üzemre alkalmas állapotba kerül, tehát már az országos hálózatra értékesíteni tudjuk a villanyt - mondta Süli.

A bizottság ellenzéki tagjai szerint a beruházás orosz finanszírozása nem átlátható.

A kormány által vállalt negyven százaléknyi magyar beszállítók ügyében most mi a lehetséges álláspont? Mit látnak abban, hogy az infrastruktúrán kívül van-e lehetőség arra, hogy másban is magyar beszállítók szerepet vállaljanak? Látnak-e ma olyan tőkeerős magyar cégeket, akik erre képesek, hogy ezt a feladatot megoldják? - tette fel a kérdéseket az MSZP-s Molnár Gyula.

Továbbra is egy minisztériumban marad a külügyi és külgazdasági tárca - mondta el bevezetőjében Szijjártó Péter.

Az elmúlt 3,5 évben rendkívül sok jól értesült, nyilvánvalóan megalapozott és színvonalas írást olvashattunk a magyar médiumokban arról, hogy milyen konkrét dátummal választja szét a miniszterelnök, két külön portfólióra - közölte a külügyminiszter.

Szijjártó Péter példátlanul sikeresnek nevezte az elmúlt négy évet a külügyi tárca szempontjából. A miniszterjelölt szerint ezt bizonyítják a rekord magas kiviteli adatok és a nemzetközi cégek nagy beruházásai. A Jobbik szerint a magyar kormány agresszív külpolitikája miatt elvesztette nemzetközi szövetségeseit.

Önök azért nem tudtak fontos, erős szövetségeseket rögtön maguk mellé állítani az ukrajnai magyarok nyelvhasználatát, nyelvoktatását korlátozó diszkriminatív törvényeknél, mert annyi konfliktus generáltak, személyekkel, szervezetekkel, államokkal maguk között, hogy a magyar érdekérvényesítő képességet radikálisan csökkentették az elmúlt időszakban - sorolta Volner János.

A bizottság szocialista tagja az Exim Bank és a kormányközeli vállalkozók jó kapcsolatát firtatta, válaszul Szijjártó Péter felháborító hazugságnak nevezte, hogy a támogatásokat politikai szempontok szerint osztogatnák.

Én szánalmasnak tartottam azokat az újságcikkeket is, már ne haragudjanak, amelyek arról szóltak, hogy a Fidesz-KDNP kormány Külgazdasági- és Külügyminisztere az SZDSZ korábbi elnökének és gazdasági miniszterének, cége számára nyújt segítséget. Igen, így van mert ha fel tudnak venni még ötven magyar szoftverfejlesztő mérnököt, és ha Kóka János cége Indonéziában tud profitot csinálni és ebből fakadóan magyar embereknek lesz több munkahelye és kereshetnek többet, és lesz magasabb hozzáadott érték, akkor mondja azt, hogy azért, mert Kóka Jánosnak hívják ezért nem fogjuk támogatni azt a vállalatot? - fogalmazott Szijjártó.

A külügyi tárca miniszterjelöltje után Varga Mihályt hallgatta meg. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának kormánypárti tagjai mindhárom jelöltet alkalmasnak találták a miniszteri kinevezésre, az ellenzék egyiküknek sem szavazott bizalmat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!