2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Sukoró: másodfokon is pert nyert a magyar állam

2015. február 19., csütörtök 19:30

Másodfokon is pert nyert a magyar állam a sukorói kaszinóváros izraeli befektetői ellen. A koncessziós szerződés miatt kért az állam kártérítést. A Fővárosi Ítélőtábla mai ítéletében a korábbi 88 millióról 131 millióra emelte a késedelmi kötbér összegét, és megállapította Ronald S. Lauder készfizető kezességét is. Vagyis, ha a kft. csődbe menne, az üzletembernek a magánvagyonából kellene kifizetnie az összeget.

Egy sukorói telekre álmodott kaszinóvárost izraeli befektetők egy csoportja a Gyurcsány-kormány idején. A beruházás nem valósult meg, mert a Velencei-tó parti területért felajánlott cseretelek jóval kevesebbet ért volna, ezért azt bírósági ítélet meghiúsította. A beruházás így nem kezdődött el, a magyar állam ezért, és szerződésszegés miatt kétmilliárd forintos kötbér megfizetése miatt pert indított a KC Bidding Kft. és Ronald Lauder ellen. A bíróság első fokon, részítéletében 88 millióban állapította meg a kötbér összegét, ami ellen a magyar állam jogi képviselője fellebbezett.


A másodfokú bíróság határozata szerint azonban több jár az államnak, mert a késedelmi kamatok több nap után járnak, mint azt az elsőfokú bíróság megítélte.

A Fővárosi Ítélőtábla arról is döntött, hogy Ronald S. Laudernek a magánvagyonából akkor is ki kell fizetnie a 131 milliót, ha a KC Bidding Kft. csődbe menne. „A másodfokú bíróság kimondta azt, hogy Lauder úrnak a készfizető kezessége fennáll, tehát helyt kell állnia a késedelmi kötbér megfizetése iránt, aminek a kamatai most már így 131 millió forintot tesznek ki” – fogalmazott Bártfai Beatrix, a magyar állam jogi képviselője.

Az ítélet jogerős, fellebbezni ellene nem lehet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!