2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Strand 400 ezerért – ennyit loptak el egy fürdőzőtől

Hír TV

2018. július 4., szerda 12:07, frissítve: szerda 16:02

400 ezer forintja bánja a fürdőzőnek, hogy nem fogadta meg a szakemberek tanácsát: semmilyen értéket ne hagyjunk őrizetlenül a strandokon!

A férfinek a cipőjét, karóráját, márkás mobiltelefonját, pénztárcáját és azzal együtt 70 ezer forint készpénzét lopták el egy magyarországi strandon. A fürdő azonban nem vállalja a felelősséget, mert a holmit nem az értékmegőrzőből vitték el.

Az intézmények általában a saját maguk által kijelölt helyeken, azaz az értékmegőrzőkben biztosítanak felügyeletet a vagyontárgyakért. Ez azt jelenti, hogy az onnan elvitt holmikat biztosítja a cég. Belépőjegyük megvásárlásával a fogyasztók elfogadják az intézmény szerződési feltételeit, ezért, ha úgy gondolják, szükségük van arra, hogy komolyabb értékeiket maguknál tartsák, de azokra nem tudnak folyamatosan figyelni, akkor érdemes már a bejáratnál érdeklődni az elhelyezési lehetőségekről.

Ebben a konkrét esetben a fürdő fényképekkel tudta bizonyítani, hogy több helyre is ki van írva, hogy a megjelölt helyeken tudnak csak felelősséget vállalni a strandolók tárgyaiért. A fogyasztó a belépőjegy megvásárlásával pedig szerződést kötött a céggel, így annak az általános szerződési feltételeit is elfogadta, ennek részét képezte a Házirend is.

A strandon kívül például az éttermek, kávézók, színház, szállodák is rendelkeznek saját szabályzattal a fogyasztók értékeit illetően. A szállodák esetében nagyon fontos, hogy a nem megőrzőben leadott – azaz a szobában hagyott holmik esetében – felelősségük maximális mértéke a napi szobaár összegének ötvenszerese. Tehát egy 10 ezer forint per fő per éj árú szobából csak 500 ezer forintig vállal kártérítést az intézmény.

Habár manapság bőven nagy értékeket tartanak maguknál az emberek, mindig próbáljuk meg csak a legszükségesebbeket magunknál tartani. Indokolatlanul nagy összeg – mint a pórul járt strandoló esetében a 70 ezer forint készpénz – pedig semmiképp ne legyen nálunk. Ezen kívül vegyük figyelembe az intézmények saját szabályzatait és mindig ez alapján járjunk el–tanácsolja a Budapesti Békéltető Testület.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!