2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bundicsfilm 03:00

Stikában, nem tudni, mennyiért vettek több ezer szolgálati járművet

Hír TV

2017. december 21., csütörtök 22:47, frissítve: péntek 11:26

Átláthatatlanok a rendőrségi beszerzések a szocialisták szerint. Bár egyre-másra adnak át új szolgálati járműveket, a nyilvánosság megkerülésével vásárolják meg őket, így nem lehet tudni, hogy pontosan mire és mennyit költöttek.

A Készenléti Rendőrség 234, a Budapesti Rendőr-főkapitányság 232, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 106, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság 8, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ pedig 7 gépkocsit vehetett át.

„A rendőrség gépjárműparkjainak fejlesztése kapcsán ebben az évben mindösszesen 2629 gépjármű beszerzésére került sor, 33,7 milliárd forint összegben. A határőrizeti feladatok támogatására 17 darab mobil távolfelderítő eszközt vásárolt a rendőrség, 1,2 milliárd forint értékben, nemzeti költségvetési forrásból” – mondta Papp Károly országos rendőr-főkapitány.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az átadón arról beszélt, hogy 2017-ben több mint 7000 rendőrrel több szolgál Magyarországon, mint 2010-ben, az elmúlt hét évben pedig 6837 új autót adtak át az egyenruhásoknak.

„A gépjárművek az eredményes szolgálat ellátást teszik lehetővé, hiszen nagyon fontos, hogy olyan feltételekkel tudjanak szolgálni a rendőrök, amelyek hatékony fellépést tesznek lehetővé a bűnözőkkel szemben. Azt lehet mondani, hogy ezek az új szolgálati járművek világszínvonalúak, olyan szolgálatellátást eredményeznek, amely a magyar emberek és Magyarország biztonságát szolgálják” – fogalmazott Kontrát Károly.

Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának szocialista alelnöke üdvözli az új felszerelést. Harangozó Tamás ugyanakkor a közbeszerzések átláthatatlanságát kifogásolja. A kormány ugyanis nemzetbiztonsági vagy migrációs helyzetre hivatkozva rendre kizárja a nyilvánosságot a rendőrautó-beszerzéseknél.

„A közbeszerzést megkerülve, titokban szerzik be ezeket az autókat, ezek az utcán, az emberek orra előtt felmatricázva, látványosan rendőrautóként szaladgálnak. Az utóbbi években a Belügyminisztérium és a kormány ezt a jogintézményt használja fel arra, hogy megkerülje a nyilvánosságot. Nem tudjuk megmondani, mert mi sem tudjuk követni, hogy hány tízmilliárdnál tartunk, hány autónál tartunk, és melyiket milyen lejárásban, hogyan szerezték be” – fejtette ki Harangozó Tamás.

Az MSZP-s politikus szerint ráadásul a sikerpropaganda ellenére az illetékes minisztériumok eddig nem küldték el a felszerelések beszerzéséről szóló részletes beszámolókat a honvédelmi és rendészeti bizottságnak, holott ez törvényi kötelességük lenne.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!