2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Sorra hívnak vissza fagyasztott zöldségtermékeket a magyar üzletláncok

Hír TV

2018. július 6., péntek 18:30, frissítve: péntek 19:59

Sorra hívnak vissza fagyasztott zöldségtermékeket a magyar üzletláncok – a Penny Market után az Aldi, a Spar és a Tesco is levette a polcokról a lisztéria-gyanús mireliteket. Európa-szerte kilencen haltak meg egy magyar, bajai cégtől indult ételmérgezésben.

Számos termék lecserélődött a mai napon az üzletláncok hűtőpultjaiban, miután Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal vizsgálata kimutatta: egy bajai cég mirelit terméke fertőződhetett lisztériával, ami miatt kilencen haltak meg több uniós országban. Magyarországon nem tudni fertőzésről, Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban azonban összesen 47 megbetegedést regisztráltak.

listeria monocytogenes baktérium fertőzése lázzal hányással, és fejfájással járhat. A Híradónknak nyilatkozó szakértő azt mondta, eddig jellemzően francia lágysajtokban fordult elő a kórokozó. „Hogy a zöldségbe hogyan kerülhetett bele, én nem tudok mást elképzelni, csak a higiéniai előírások betartásának a hiányát. Mert egyébként a zöldségekben nem szokott előfordulni ez a baktérium” – jegyezte meg Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer szakértője.

Az érintett bajai üzemben leállították a termelést, és csak próbatermelés zajlik. Hiába próbálkoztunk a helyszínen, nem nyilatkoztak. „Annyit sikerült megtudnunk, hogy Belgiumból kellett volna engedély, hogy nyilatkozzanak, de ezt nem kapták meg. A cégnél egyébként a termelés folyik, de csak próbatermelés, a nagy termelést leállították. 2011-ben alakították a céget, jelenleg 173-an dolgoznak itt, és a nyáron a Nébih már volt itt ellenőrzésen, és higiéniai szempontból mindent rendben talált” – számolt be a Hír TV munkatársa.

Az európai hatóság jelentése után a magyar hatóság is kapcsolt. A 2016 augusztusa és 2018 júniusa között itt gyártott összes fagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket visszahívták. A Penny Marketben a Jégkert márkájú termékeket, az Aldiban a Gartengold, a Sparban pedig több Iglo márkájú terméket visszahívtak.

Panaszkönyv című műsorunk kigyűjtötte azokat a termékeket, amelyet a fertőzés miatt eddig kivontak az áruházak a forgalomból. Az itt található listát folyamatosan frissítjük!

A boltok minden érintett fagyasztott terméket blokk nélkül visszaváltanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!