2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Soros György alapítványától kérnek támogatást a kéményseprők

Hír TV

2017. december 6., szerda 22:20, frissítve: szerda 22:49

Az állami Magyar Villamos Művek elutasította az ismeretterjesztő kiadványra vonatkozó kérelmüket.

A Kéményseprők Országos Szakszervezete 50 millió forintot kért volna egy olyan ingyenes kiadványra, amellyel egyebek mellett a szén-monoxid-mérgezések és más balesetek megelőzéséhez nyújtanának ismereteket. Közben az LMP továbbra is azt követeli, hogy újra legyen kötelező a kémények és gázkészülékek ellenőrzése.

Hiába kifogásolta az ellenzék és a szakma mellett Áder János is a családi házak kötelező kéményellenőrzésének eltörlését, az Országgyűlés októberben mégis így döntött.

A szakszervezet szerint ezzel nőni fog a szén-monoxid-mérgezések és más balesetek száma, így, ha az ellenőrzés nem is lesz kötelező, legalább egy ingyenes tájékoztató kiadványt mindenképp szeretnének készíteni a lakosságnak.

Ehhez kértek támogatást a villamos művektől, hiszen az állami óriásvállalat más szervezeteket, például a kormányközeli Civil Összefogás Fórumot is bőkezűen segítette.

„Hétfőn megkaptuk az MVM Zrt.-nek a rövid válaszát, amelyet nem nagyon tudtunk mire vélni, amelyben azzal indokolták a támogatási kérelmünk elutasítását, hogy ez a társadalmi felelősségvállalási politikájukba nem illeszthető bele” – fogalmazott Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

A komplettált élelmiszerekről szakácskönyvet kiadó CÖF több mint félmilliárd forintot kapott tavaly, a kéményseprők ennek a 10 százalékára, 50 millió forintra pályáztak. Az elutasítás után azonban nem adják fel, és másoktól igyekeznek majd támogatást szerezni.

„Az egy jó ötlet lesz a részemre, hogy a későbbiekben akár akkor a Soros-alapítványhoz forduljak, mert számomra teljesen mindegy, hogy honnan fogok tudni ehhez támogatást szerezni” – tette hozzá Vámos Csaba.

Az LMP közben továbbra is a kötelező kéményellenőrzés visszaállítását követeli. Ezt a tevékenységet most a legtöbb helyen a katasztrófavédelem végzi. Ők a napokban jelentették be, hogy több százezer olyan kéményt találtak, amelyekről nem is volt korábbi adat. Demeter Márta látszattevékenységnek tartja a munkájukat.

„Most már öt éve működik ez a szervezet, másfél éve van meg ennek a szervezetnek a kéményellenőrzési feladata, és öt év és másfél év nem volt nekik elég ahhoz, hogy felleljék az összes, Magyarországon lévő kéményt, amit ellenőrizni kellene” – mondta Demeter Márta, a párt országgyűlési képviselője.

Az elmúlt évek ellenőrzéseivel magyarázza az újonnan megtalált kéményeket a katasztrófavédelem szóvivője.

„A korábbi szolgáltatóktól átvett adatbázisok pontatlanok voltak. Előfordult olyan is, hogy a korábbi adatbázisban egész utcák vagy településrészek nem szerepeltek, így az ott található valamennyi épületben minden egyes kéményként szerepel ebben a rendszerben” – jelentette ki Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A kéményellenőrzés 2018-tól nem kötelező, de aki kéri, annak továbbra is ingyenesen elvégzi a katasztrófavédelem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!