2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

Soros elleni határozatot fogadhat el az Országgyűlés

Hír TV

2017. december 12., kedd 08:44, frissítve: kedd 15:32

Kora délután szavaz a parlament a Soros Györgyöt elmarasztaló határozatról. A fideszes Németh Szilárd által jegyzett dokumentum szerint a parlament elvárja az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását, illetve a magyar emberek népszavazáson kinyilvánított akaratát a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról. Tuzson Bence kommunikációs államtitkár arról beszélt, hogy az Európai Parlament rá akarja erőltetni az országokra a Soros tervet, ami ellen most a magyar parlamentnek kell fellépnie.

Az egyik, Európai Parlamenti határozattal szembeni határozati javaslatot kormánypárti képviselők terjesztették be, hivatalosan az európai parlament Soros-terv végrehajtásáról szóló határozata ellen.

„Amikor belelapozunk ebbe a javaslatba, és megnézzük az elemeit, akkor azt látjuk, hogy ez gyakorlatilag a Soros-terv” – ezt mondta Németh Szilárd arról a javaslatról, amit még novemberben fogadtak el Brüsszelben. A rezsibiztos szerint ennek alapján felső korlát nélkül kellene befogadni a menekülteket, és amelyik tagország ezt nem vállalja, büntetést fizethet.

„Ebben a határozatban egyértelműen kimondják a kötelező kvótának a szerepét a bevándorlás tekintetében. Azt amit Soros György leírt: évente egy-másfél millió embert, leginkább a muzulmán országokból - hiszen ott van ez a tartalék amire alapozzák a bevándorlást - kell beengedni Európába” – tette hozzá Németh Szilárd.

A kormányzati célokkal igen, az eszközökkel azonban nem ért egyet a Jobbik.

„Bevándorlókat Magyarországra behozni a letelepítés szándékával csak a Rogán-terv alapján sikerült eddig” – fogalmazott Staudt Gábor.

A képviselő szerint az sem világos, a kormány egyáltalán miért hívja Soros tervnek a betelepítéssel kapcsolatos jogszabályokat.

„A benyújtás körülményei nem csak azok voltak, hogy önök aggódnak a bevándorlási helyzet miatt, azt meg kell oldani, de nem határozati javaslatokat puffogtatva, hanem mondjuk úgy hogy az alaptörvény módosítást a letelepedési kötvények örök betiltásával együtt elfogadták volna, vagy úgy hogy hatékonyan fellépnek Brüsszelben” – mondta el Staudt.

Az MSZP szerint a javaslat kampányeszköz

A szocialista Molnár Zsolt szerint pártja nem támogat semmiféle kötelező befogadási javaslatot, de a kormánypártok javaslatát kampányfogásnak tartja.

„Merthogy Soros-terv nincsen, ezt mindenki tudja, a szakma politikusai is tudják, egyes minisztereik is tudják, brüsszeli képviselőjük is tudja, ebben a formában semmi másról nincsen szó mint arról a taktikáról, hogy hogyan elehet elterelni a figyelmet az egészségügy gyalázatos helyzetéről, az oktatás szétveréséről, és egyáltalán a magyar közállapotokról” – jelentette ki a szocialista képviselő.

Az LMP bojkotál 

Két perc helyett egy vagy két óra gyűlöletkeltés folyik a parlamentben - így kommentálta az ülésnapot az LMP, amely ma bojkottálja a parlamenti munkát. A párt miniszterelnök-jelöltje szerint a kormánypártok a bevándorlásellenes határozattal csak tovább hergelik az indulatokat az országban, ahelyett, hogy az emberek valós problémáival foglalkoznának.

„Gyakorlatilag a Fidesz-KDNP láthatóan cirkuszt csinál a magyar parlamentből, és ahelyett, hogy a magyar embereknek az érdemi problémáiról és dolgairól beszélne, ahelyett egyik éjszakáról a másik hajnalra beterjesztettek egy olyan határozati javaslatot, ami semmi másról nem szól, mint arról, hogy Magyarországon még tovább hergeljék az embereket, még tovább fokozzák az indulatokat. Ennek sok értelme nincsen, maximum annyi, hogy a Fidesz láthatólag már nem tudja visszafogni magát, ha a saját belpolitikai érdekeit akarja érvényesíteni, semmi nem drága neki” – fogalmazott Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje.