2024. 05. 14. Kedd Bonifác napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Sormás nem kér a menekültekből

2015. augusztus 5., szerda 15:34, frissítve: csütörtök 10:13

Nem kérnek a menekültekből a sormásiak. A Zala megyei település lakói ezt meg is mondták az önkormányzati államtitkárnak, aki egy több mint fél órás lakossági fórumon próbálta őket megnyugtatni, meglehetősen kevés sikerrel. A falu vezetői szerint a megyében van más állami tulajdonban lévő külterület, ahol fel lehet húzni a befogadóállomást.

Féltjük a gyermekeinket, nem akarjuk, hogy leértékelődjenek az ingatlanjaink. Ilyen transzparensekkel tiltakoztak a sormásiak a falu határába tervezett, ideiglenesnek szánt menekülttábor építése ellen. A helyiek az önkormányzati államtitkárt várták. Pogácsás Tibor meg is érkezett, de nem a lakosokhoz vezetett az első útja, hanem a település vezetőihez, akikkel zárt ajtók mögött tárgyalt.

Az államtitkár nem úszta meg a lakossági fórumot, a községházáról a kultúrházba sétált át, ahol nemcsak sormásiak várták, a közeli Nagykanizsáról is érkeztek résztvevők. Pogácsás Tibor azt hangoztatta, hogy a befogadóállomás ideiglenes lesz, a menekülteket konténerekben vagy sátrakban szállásolják el, nem pedig kőépületekben, fabarakkokban. „Nem évekre, évtizedekre épül, hanem arra az egy-másfél évre, amíg ezt a menekülthullámot sikerül visszafordítani” – hangoztatta.

A helyiek aggályait az alpolgármester összegezte. „Miért nem tájékoztatták az önkormányzatot, a lakosságot a tervezett befogadóállomás megépítéséről?” – Póczai Zoltán szerint a déli határon épülő kerítés nem állítja majd meg a menekülteket, csak másfelé tereli őket. „Jönnek Horvátország, Szlovénián és Románián keresztül, tehát két-három hét múlva itt a 7-es út mentén fognak gyalogolni […] Ezért van szükség arra, hogy itt megépítsék a befogadóállomást. Tehát erre fel kell készülnünk. A kormány megpróbálja valahová tenni ezt a tábort, de nem biztos, hogy ide kell, kérem! Igaz, hogy külterület a 091-es helyrajzi szám, de a lakóházaktól 250 méterre van, és ezt mi nem fogadhatjuk el” – hangsúlyozta.

Az alpolgármester azt mondta: azt a pénz, amelyet most Európa a menekültek ellátására költ, azoknak az országoknak a felzárkóztatására kellene fordítani, ahonnan a bevándorlók érkeznek. „De kérdezem, hogy az a 20-35 éves erős, életerős, katonaviselt, fegyverviselt ember, aki ezelőtt egy hónapja még harcolt és gyilkolt, vissza fog menni önök szerint Afrikába? Nem, ki fog szökni a táborból, és majd a hegyi birtokainkon éjszaka ott fog bujdosni a rendőrség elől, és ahhoz, hogy megéljen, élelme legyen, rabolni, ölni fog” – vélekedett.

Szót kért a Jobbik egy nagykanizsai önkormányzat képviselője is, aki azt tudakolta, hogy „mennyire tartják azt demokratikusnak, hogy emberek feje fölött, települések feje fölött döntenek?” A sormási lakossági fórumon az MSZP nagykanizsai parlamenti képviselője is részt vett. Teleki László szerint olcsóbb lenne a déli határ mentén kialakítani ideiglenes menekülttáborokat. „A kormány döntése mindenképpen azt mutatja, hogy nem átgondolt. Azért nem átgondolt, mert hogyha a déli határszakaszon tartja ezt, akkor rentábilisabb gazdaságilag is egyébként, meg humánusabb is mind a két oldalról,  a menekültek oldaláról is, az itt élők oldaláról is” – jelentette ki.

Az államtitkár garantálta a közbiztonság megőrzését a tábor felépítése után, azt ígérte, hogy a településen állandóan járőröznek majd rendőrök, és a menekültek orvosi ellátásáról is gondoskodik a kormány.

Tranzitzónákat alakítanak ki a budapesti pályaudvaroknál

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője közben bejelentette, tranzitzónákat alakítanak ki a három fővárosi pályaudvar melletti közterületeken. Bővebben >>>

Az ideiglenes menekülttáborok építése egyébként augusztus végén, szeptember elején kezdődhetnek meg. Az erre kijelölt falú a Nagykanizsa szomszédságában fekvő Sormás mellett a Pécs közeli Martonfa.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!