2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Simán legyűri a közmunkát a csempészet

Hír TV

2018. február 13., kedd 08:33, frissítve: kedd 21:22

Földön, vízen, levegőben zajlik a csempészet az ukrán–magyar határon. A környékbeli falvakban csak közmunka van, havi 54 ezer forintért. Míg a csempészek azonnal, készpénzben, sokat fizetnek a segítőknek.

Éjszakai bevetésen volt a Riasztás stábja. Éjjellátó kameránkkal az ukrán–magyar határ menti csempészútvonalakat figyeljük. Az utcák kihaltak, de a falvakban nagy az autóforgalom.

„Mostanában, ahogy hallom, úgynevezett cannabist is szoktak szállítani, aminek a súlya megfelel a dohányárunak. A cigarettaszállítmány súlyának. És így a hordók, illetve a pakolók se tudnak kiigazodni, hogy vajon mi is van benne” – mondta egy csempész.

A legújabb módszer a légi szállítás, meséli a teljes anonimitást kérő csempész.

Januárban Kállósemjénben a szántóföldön találtak egy kisrepülőt. A gép elakadt, a pilóták eltűntek, a rendőrök csak az illegális határátlépőket fogták el.

„Annyira lassan ment, meg olyan zúgása volt, mikor szállt lefele. Kényszerleszállás lehetett, mert egy szántóföldre leszállt. És akkor a rendőr meg pont szolgálatban volt, aztán egyenesen odament. Majdnem a házát levitte, a kéményét a rendőrnek” – mondta Megyesi Jánosné.

Az embercsempészek 3-5 ezer eurót kérnek a menekültektől.

„Nem a határ közvetlen közeléből szállnak fel, hanem általában 10-15 perces szállásidőről vagy repülési időről beszélek mélységből, és ugyanezt az időt megteszik itt, Magyarországon belül is” – mondta egy volt bűnügyi nyomozó, Lőrincz Zoltán.

A Riasztás információja szerint még további két repülőgép vesz részt az embercsempészetben.

„Nincs munkalehetőség, szegények az emberek, egy hónapban keresnek közmunkán 54 ezer forintot, és ilyenkor, mikor elkövetnek egy cigarettacsempészetet, egy egyszerű hordár megkeres 30-40 ezer forintot. Beleviszi őket a szegénység” – mondta egy csempész.

A csempészek munkáját sokan segítik: egy figyelőnek tízezret, egy sofőrnek akár százezer forintot is fizetnek alkalmanként.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!