2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Sétával hívták fel a figyelmet a cukorbetegség világnapján

Hír TV

2017. november 12., vasárnap 21:44, frissítve: vasárnap 23:40

Ingyenes vércukorszintmérés, játszóház, koncert – ilyen programokkal várták az érdeklődőket az Egy Csepp Világnapon a Millenárison.

Az eseményt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szervezte a cukorbetegek közelgő világnapja alkalmából. Az alapítványnak ez a tizenkettedik Egy Csepp Világnapja

Magyarországon több mint 750 ezren szednek rendszeresen vércukorszint-csökkentő készítményeket, a betegek valós száma ennek a duplája is lehet. A gyermekkori diabétesz megelőzése az orvostudomány mai állása szerint nem lehetséges. A felnőttkorban kialakuló, úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség ellen viszont sokat lehet tenni.

„Ha gyermekeinket arra neveljük, hogy szeressék a testmozgást, étkezzenek egészségesen: alacsony kalóriatartalmú ételeket, sok zöldséget fogyasszanak, ne hízzanak meg, nagyon sokat tettünk azért, hogy felnőttkorukban ne legyenek 2-es típusos cukorbetegek” – nyilatkozta Kis János Tibor, a  Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyász diabetológusa.

A szervezők a megelőzésre sétával hívták fel a figyelmet.

„A diabéteszsétát a nemzetközi diabétesz-világnap tiszteletére tartjuk kinn, a szabadtéren. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a rendszeres testmozgás – és itt fontos a rendszeresség, nem is annyira az intenzitás és a hossz, hanem a rendszeresség – a cukorbetegség megelőzésében és az életmódkezelésben is nagyon fontos szerepet játszik” – mondta Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa.

A cukorbetegek száma világszerte nő, egyes előrejelzések szerint 2040-re 642 millió ember lesz érintett.

A diabétesz világnapját november 14-én tartják. Ezen a napon született 1891-ben Sir Frederick Grant Banting kanadai orvos, az inzulin felfedezője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!