2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Semjén: Magánemberként vadásztam

Hír TV

2018. március 20., kedd 15:30, frissítve: kedd 19:14

Felesége nem engedné, de nem is lenne pénze külföldi vadászatokra – állította Semjén Zsolt a velencei kilátó átadóján – skandináviai luxusútjai mecénásáról ugyanakkor hallgat a miniszterelnök-helyettes, akinek arra is van magyarázata, hogy miért nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában a többmilliós ajándékot.

Rezesbandával, néptáncosokkal és méretes kormánypárti delegáció kíséretében avatták fel a 143 millió forintból épült velencei Bence-hegyi kilátót, a díszvendég a miniszterelnök-helyettes volt. Semjén Zsoltról másfél hete írta meg a Magyar Nemzet, hogy rendszeresen jár svédországi luxusvadászatra.

Párttársai először azt hangoztatták, csak a kommunista éra alatt kivándorolt rokonait látogatja, ám kiderült, az alkalmanként 4-5 milliós útiszámlát minden alkalommal egy Farkas József nevű üzletember állta.

Én azt nem engedhetem meg magamnak, hogy én egy külföldi vadászutat finanszírozzak. Megjegyzem egyébként, a feleségem, az végképp nem engedné. Szóval megnézhetném magam, ha én… Ha tudnék, se adhatnék pénzt egy külföldi vadászatra – magyarázta a fővadász, aki vagyonnyilatkozatában a milliós ajándékokat nem tüntette fel, és azt is állítja, semmi köze ahhoz, hogy vendéglátójának érdekeltségei több mint félmilliárd forint uniós támogatáshoz jutottak 2010 óta. Semjén Zsolt szerint korrupcióról sem lehet szó, mivel nem miniszterelnök-helyettesként fogadta el a meghívást.

Megpróbálom megértetni. Az előbbi példánál. Ha például ön országgyűlési képviselő, és amellett mondjuk az olimpiai bizottság elnöke, és meghívják az olimpiára értelemszerűen reprezentatív körülmények között, akkor önt nem magyar országgyűlési minőségében hívták, mert az senkit nem érdekel, hanem mint az olimpiai bizottság elnöke. Én az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke vagyok. Én még egyszer szeretném hangsúlyozni. Soha politikusi minőségemben meghívást nem fogadtam el – jelentette ki Semjén.

Arról azonban már hallgat, hogy ki fizette vadászatait.

– Ez a vadászvilágban egy ugyanolyan inkorrektség, mint például az orvosi titoknak vagy a gyónási titoknak a megsértése. Ez most azért távol áll, tehát nem állítok egyenes analógiát, de hasonló, vagy mint egy nőügyben az indiszkréció.

– Indiszkréció lenne, hogy ki hívta meg?

– Természetesen.

– És hogy mennyibe került, azt sem árulja el?

– Nyilván nem annyi, mint amennyi oda volt írva. De egyébként fogalmam sincs, mert ez a meghívónak a dolga.

A miniszterelnök-helyettes mögött eközben megjelent néhány jegesmedvévé maszkírozott tüntető, Semjén Zsolt korábbi kijelentésére utalva, hogy inspirálná, ha valaki jegesmedvére is meghívná vadászni.

A tüntetők között volt a helyi MSZP–Párbeszéd képviselőjelöltje is, aki szerint elképesztő, hogy Semjén Zsolt a vadászaton kívül semmi mással nem foglalkozik.

Mi a jegesmedvékkel vagyunk, az ellen tiltakozunk, hogy ez a Semjén, ez a miniszterelnök-helyettes minden lehetőségével a vadászati lobbit tolja, semmi más kormányzati feladata nincsen – nyilatkozta Szilágyi László.

Bár Semjén Zsolt végül is úgy vélte, rendben volt az ellenzéki performansz, a tüntetőket később, a kilátó avatása alatt rendőrök igazoltatták. A kereszténydemokrata pártelnök, aki egyébként a tavalyi állatvédelmi törvényt is jegyzi, mindössze annyit kifogásolt, hogy a Ne ölj! tábla blaszfémia. Szerinte ugyanis az félreértelmezi a tízparancsolatot, ami csak az emberre vonatkozik, az állatokra nem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!