2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Semjén: Jó kis perben állunk az unióval

Hír TV

2018. február 16., péntek 18:07, frissítve: péntek 18:20

Nagy Imre mártír miniszterelnök szavaival üzent hadat újra Brüsszelnek a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt a vadászati szakkiállításon kritizálta az uniót, amiért szigorítanák a fegyverviselés jogszabályi hátterét.

Folyamatos az érdeklődés a fegyverek iránt a 26. FeHoVa kiállításon, a Hungexpón. A Kárpát-medence vadászainak, horgászainak találkozóját a kereszténydemokraták hírhedten vadászatpárti elnöke nyitotta meg. Semjén Zsolt beszédében újabb frontot nyitott Brüsszellel: kijelentette, hogy a kormány ellenzi a fegyvertartás szigorítását. A miniszterelnök-helyettes sajátos kontextusban idézte Nagy Imre mártír miniszterelnök történelmi rádióbeszédét.

„Magyarország, a magyar kormány csatlakozott cseh barátainkhoz, akik beperelték ez Európai Uniót, és most perben állunk, jó kis perben. Az egyik oldalon Csehország, Magyarország és lengyel barátaink, a másik oldalon pedig a bizottság mellett beszálltak a franciák. Úgyhogy így állunk az úr színe előtt. És a helyzet az, innen is üzenem derék brüsszeli bürokratáknak, hogy eszünk ágában sincsen megváltoztatni a jól bevált, életszerű, normális magyar szabályozást” – jelentette ki Semjén.

Azt ugyanakkor a kereskedők is elismerik: az uniós szabályozás csak a már engedéllyel rendelkezők helyzetét nehezítené meg.

„Mindig azokat próbálják büntetni, akik tisztességesen élnek és betartják a törvényeket.”

Kerekes Zoltán, a Shooting World ügyvezető tulajdonosa elmondta: nem általános, hogy például bűncselekményt követnek el a legálisan tartott lőfegyverrel. „Régebben mindig egy új eljárást kellett kezdeményezni, hogy egy újabb fegyvert vásároljon, legyen ez a tizedik vagy a huszadik fegyver, amit a vadász meg akar vásárolni. Most már, aki meglévő engedéllyel rendelkezik, egy egyszerű adásvételi szerződéssel vásárolhat puskát, elviszi a rendőrségre, és beíratja. Ez igaz sportfegyverre is és vadászfegyverre is. Ezt próbálja az Európai Unió most megszigorítani még jobban, illetve sportcélú fegyvereknek a körét szeretné minél jobban szűkíteni, hogy minél kevesebb fegyver legyen igazából a sportlövőknél” – tette hozzá. 

A hatályos jogszabályok szerint jelenleg három jogcímen lehet fegyverviselési engedélyt szerezni: önvédelmi célra, vadászatra, illetve hivatásos sportlövészetre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!