2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Semjén elismerte: a Csíki Sör mellett állnak ki

2017. március 20., hétfő 15:58, frissítve: hétfő 18:14

Ellentmondásba keveredett a Fidesz-KDNP a lex Heineken ügyében. A miniszterelnök-helyettes a Hír TV-nek lényegében elismerte, hogy a holland sörgyár vörös csillagát betiltó törvényjavaslat arra válaszul született, hogy a Heineken jogvitába került Romániában az Igazi Csíki Sört előállító székely céggel. A javaslat másik benyújtója, Vas Imre ugyanakkor azt állította, hogy erről a vitáról még csak nem is hallott.

Az Igazi Csíki Sör gyártója január végén vesztett pert a holland Heineken ellen, amely egy hasonló nevű sört gyárt Romániában. A védjegyvitába a magyar kormány is beszállt, és törvénnyel támadta meg a Heinekent.

– Miniszterelnök-helyettes úr, a lex Heinekenről kérdezhetem?
– Nem.
– Nem?
– Mert ez más témájú dolog.
– Értem. Ez egyfajta kiállás a Csiki Sör mellett?
– Hát persze.

Az apropót a Heineken címkéjén található vörös csillag szolgáltatta. A törvényjavaslat megkövetelné, hogy az önkényuralmi jelképet valamilyen módon eltüntesse a felhasználó a kereskedelmi forgalomból. Vagyis a Heinekennek meg kellene változtatnia a logóját a Magyarországon forgalmazott termékein.

Mivel azonban nemcsak a Heineken használ a termékein vörös csillagot, az előterjesztők a kormányra bíznák, hogy kit büntetnek meg és kit nem.

„A második paragrafus a kormányt hatalmazza fel, hogy egyedi határozattal részleges vagy teljes felmentést adjon” – mondta Vas Imre, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának fideszes alelnöke, a javaslat egyik előterjesztője.

A Jobbik éppen ezt kifogásolja. „Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy valakit megbüntetünk a büntetőjog szigorával, míg másnak a kormány tulajdonképpen a büntetőjogi szabályok alól ebben a formában felmentést adhat” – mondta Staudt Gábor, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának jobbikos tagja.

A javaslat egyik előterjesztője, a fideszes Vas Imre az újságíróknak úgy nyilatkozott: egyszerűen csak most kezdte zavarni a Heineken logóján a vörös csillag. Ő január óta nem is hallott a Heineken és az Igazi Csíki Sör jogvitájáról.

– Én nem tudom, hogy Romániában milyen jogvita van.
– Nem tud róla?
– Nem.
– Komolyan?
– Nem tudom a romániai jogvitát, utána fogok nézni most már.

Az MSZP arra emlékeztette a kormányt, hogy korábban stratégiai megállapodást kötött a Heinekennel. „Arra sincs szükség, hogy a külügyminiszter sörrel a kezében piruettezzen különböző Heineken-rendezvényeken, ahol nem győzött a nyelvére rálépni, hogy kinyalja a… szóval hogy barátkozzon a Heinekennel” – fogalmazott Mesterházy Attila, a párt képviselője.

A Párbeszéd szerint a Heinekennek semmi köze a kommunizmushoz, ezért érthetetlen, hogy miért akarja a kormány, hogy megváltoztassák a logóját. Tordai Bence, a párt szóvivője hozzátette, ha a céget így próbálják kiszorítani a magyar piacról, az azzal jár, hogy az ott dolgozók elveszítik a munkájukat. Ráadásul a Heineken később milliárdos kártérítésre perelheti a magyar államot.

„A vörös csillag elleni harc kudarcra van ítélve, már többször visszavonatták Strassburgban a magyar kormány ez irányú kezdeményezéseit. Ráadásul minden alkalom, amikor Európába megy vitézkedni szeretett kormányunk, az a magyar embereknek súlyos milliárdokba szokott kerülni. Ha tovább folytatják ezt, akkor a Heineken is milliárdokat fog kiperelni, és azt nem Lázár János fizeti, hanem a magyar adófizetők” – mondta az ellenzéki politikus.

A lex Heinekenről kedden szavazhat az Országgyűlés.

Vas Imre
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!