2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Schmidt: Elkészült a Sorsok Háza épülete

2015. április 30., csütörtök 18:03

A kommunizmus nem lehet Kelet- és Közép-Európa privát története, ha az marad, akkor nem lesz Európában közös jövő – mondta Balog Zoltán a Rabszolgasorsra ítélve című gulágkiállítás megnyitóján a Terror Háza előtt. Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója a Hír TV-nek megerősítette, hogy elkészült a Sorsok Háza épülete, és reményei szerint jövő áprilisban megnyithatja kapuit.

Körülbelül hétszázezer magyar állampolgárt hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba. A szovjetunióbeli lágerekbe irányított vonatokat olyan emberekkel töltötték meg, akiket találomra szedtek össze azért, hogy a meghatározott számokat teljesíteni tudják, és az előre meghatározott listákat ki tudják tölteni. Közülük több mint háromszázezren nem élték túl a szállítás vagy a fogva tartás megpróbáltatásait – mondta a Rabszolgasorsra ítélve című kiállítás megnyitóján a Terror Háza főigazgatója.

Az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy Európában is fel kell ébreszteni a közös emlékezést. „A kommunizmus nem lehet Kelet-Európa, Közép-Európa privát története. Ha az marad, akkor nem lesz Európában közös jövő. Akkor mindig ott lesz a tüske a köröm alatt, akkor mindig újra meg kell kérdeznünk Nyugat-Európát: »Kedves Nyugat-Európa, miért hagyjátok egyedül azokat a gulággal, a gulágra való emlékezéssel, akik negyven évig rabságban éltek a második világháború után, miközben ti Európa boldogabb felén valóban felszabadultatok?«” – fogalmazott Balog Zoltán.

Közben elkészült a Józsefvárosi pályaudvar helyén létesülő emlékhely, a Sorsok Háza épülete. Schmidt Mária szerdán helyszíni bejáráson mutatta be a kerületi önkormányzatnak.

– Csak az építészeti része van készen, a belseje és a berendezése, maga a kiállítás és ami a funkciójához kapcsolódik, nem készült el, ott nincs semmi.
– Tehát gyakorlatilag a tartalommal való megtöltés…
– A tartalom nincsen meg, hiszen ahhoz meg kell venni az eszközöket, szoftvert kell írni. A mai múzeumoknak már más igényeik vannak

Schmidt Mária azt mondta, hogy jövő áprilisra, a holokauszt emléknapjára megnyithat az új múzeum.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!