2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Saját forrásból újítják fel a Tisza-hidat, de még nem tudni, mennyiből

Hír TV

2017. december 20., szerda 10:52, frissítve: szerda 10:53

Saját bevételeiből újítja fel a MÁV és a Magyar Közút Zrt. a 130 éves kiskörei Tisza-hidat. A munkálatok jövő nyáron teljes vágány- és útzár mellett kezdődhetnek meg, és öt hónapig tartanak majd. Azt még nem tudni, a beruházás mennyibe kerül, a felújítástól viszont annyi várható, hogy a jelenlegi 20 km/órás sebességkorlátozást 40-re lehet majd emelni az idős hídszerkezeten.

Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán folyik a Tisza egy szakasza, ezt íveli át a 130 éves Kiskörei Tisza-híd. Autók és vonatok egyaránt használják. A síneken jelenleg hat vonatpár közlekedik, napi 400-500 utassal, de turisztikai szempontból is fontos az átkelő, amelyet – ha nem újítják fel – három-négy éven belül ki kellene zárni a forgalomból. A MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját forrásból rekonstruálja az átkelőt.

„Alapvetően egy nagy karbantartásról, egy felújításról van szó, amivel megpróbáljuk a híd élettartamát kitolni azzal a 10-15 évvel, ami lehetőséget biztosít arra, hogy megfelelő és egy tényleges fejlesztés előkészítése megvalósulhasson” – mondta Tóth Axel Roland, a MÁV Zrt. híd- és alépítmény osztályának igazgatója.

A karbantartás során megújulnak a híd szerkezeti elemei, a vasúti pályaszakasz, valamint lefestik az átkelőt. Ha elkészült, a mostani 20 km/órás sebességkorlátozást 40-re módosítják.

„Gyakorlatilag Abádszalók és az M3-as autópálya között célozzuk ezt a felújítási csomagot. Ez egy elég hosszú szakasz, ami azt jelenti, hogy nem is egy kis forrást igénylő beruházás már így első látásra sem, de a pontos részleteket majd a tervezések elvégzése után fogjuk tudni” – mondta Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A Kiskörei Tisza-híd felújítása 2018 júniusában kezdődhet el. A beruházás összegét a hamarosan induló közbeszerzési eljárás miatt nem árulták el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!