2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Román embercsempészeket helyeztek előzetesbe

2015. augusztus 29., szombat 19:15, frissítve: szombat 20:10

12 román embercsempészt helyezett előzetes letartóztatásba a Budai Központi Kerületi Bíróság is. A rendőrség a napokban több razziát tartott: az év eleje óta már több mint 800 embercsempészt fogtak el.

Több száz migráns várakozott egész nap arra, hogy a Röszke melletti táborba szállítsák őket. „Egy kukoricaföld mellett állunk, és gyakorlatilag három konténeren és négy mobil WC-n kívül nincs semmilyen infrastruktúra” – mondta Szalai Balázs, a szegedi Migszol szervezője.

Nem jobb a helyzet a táborban sem. Emiatt a napokban könnygázzal kellett megfékezni a bevándorlókat, pénteken pedig egy sátrat gyújtottak fel, mert nem engedték tovább őket Németországba.

A menekültek azt kiabálták, hogy Németországba szeretnének továbbmenni, ahol Angela Merkel kancellár korábbi bejelentése szerint a szírek befogadásra számíthatnak. A német bűnügyi rendőrség szakszervezetének elnöke pedig törvénymódosítást javasol, szerinte az lenne az ésszerű, ha a jövőben nem bűncselekmény, hanem csak szabálysértés lenne az illegális határátlépés.

A magyar kormány azonban inkább szigorít, a német bejelentéseket a kancelláriaminiszter nem kommentálta. „Magyarországon van Európa határa. Nekünk az a dolgunk, hogy megvédjük a schengeni szabályok értelmében Európa határát, másrészről pedig Magyarország határát is meg kell védenünk. Ez a kormány kötelessége, ez az állam feladata és felelőssége. Ennek jegyében fordulunk az Országgyűléshez, és tucatnyi törvény megváltoztatását kérjük, hogy a határ jogi védelme is garantálva legyen, és a rendőrségnek, végső esetben a hadseregnek az a feladata, hogy a határ átlépését ebben a volumenben megakadályozza, illetve hogy pontosabban fogalmazzak, a rendezett, ellenőrzött és szabályozott kereteket megteremtse” – mondta Lázár János.

Nemcsak a zöldhatáron érkezők, az embercsempészek is szigorúbb büntetésekre számíthatnak. A rendőrség az utóbbi napokban több razziát is végrehajtott. „2015 január elsejétől augusztus 28-án 24 óráig összesen 824 embercsempészt fogtak el és vontak eljárás alá a magyar rendőrök az ország területén” – közölte Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője.


A magyar egyenruhások az osztrák, német szerb és macedón rendőrséggel is együttműködnek. „Itt a térségben jelenleg több szervezett bűnözői csoport, több külföldi szervező van lassan, mint amennyi a tudósítóknak a száma, hogy ők mit tesznek, hogyan teszik, annak talán a legékesebb példája az elmúlt napokban történt 71 halálos áldozattal járó katasztrófa” – mondta Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke.

Közben elkészült a műszaki határzár első szakasza – a honvédelmi tárca közleménye azt emeli ki, hogy két nappal a határidő előtt végeztek a munkával. A menekültáradatot azonban egyelőre nem tudják megállítani. Továbbra is napi 1500-2000 migráns érkezik Szerbiából.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!