2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Romagyilkosságok: új eljárást vár a vádlottak védője

2015. május 9., szombat 08:00, frissítve: vasárnap 08:07

A teljes magyar igazságszolgáltatás szempontjából is fontos döntést hozhat a Kúria a romagyilkosságok ügyében, véli az egyik vádlott védője. Az áldozatok jogi képviselője arra számít, hogy a legfőbb bírói fórum nem változtat a döntésen.

A K. Árpádot képviselő Bérdi Zsolt szerint az eljárásban számos hibát vétettek, amit a törvény szerint nem lehetne figyelmen kívül hagyni, ezért nem a büntetés enyhítését, hanem új eljárás megindítását várja harmadfokon. Az ügyvéd ugyanakkor azt hangsúlyozta: a legfőbb bírói fórum azokat a bűncselekményeket nem vizsgálja majd, amelyek esetében az első- és a másodfokú bíróság ugyanarra a döntésre jutott.

– A Kúria csak azt fogja vizsgálni, hogy megalapozott-e az ítélet – adott esetben személyi szabadság megsértése –, illetve hogy van-e olyan eljárási szabálysértés – szerintem van, nem is egy, több, legalább négy vagy öt –, amelyek miatt hatályon kívül kell helyezni ezt az ügyet. Nem tudok emellett elmenni, én úgy gondolom, hogy a magyar igazságszolgáltatásban mérföldkő lesz ez az ügy a tekintetben, hogy a védői jogokat mennyire lehet majd a későbbiek során tiszta szívvel használni – vélekedett Bérdi Zsolt.


Az áldozatok jogi képviselője is elismeri azt, hogy történtek eljárási hibák, de szerinte ezek nem voltak olyan súlyúak, hogy befolyásolják az ítéletet. Csonka Árpád a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta: arra számít, hogy a Kúria nem változtat a döntésen.

– Mivel abszolút helyes döntésnek látjuk mind az elsőfokú, mind a másodfokú ítéletet, kétségeim nincsenek a bűnösség tekintetében, azt gondolom, hogy egy nagyon alapos bizonyítási eljárást követően abszolút megalapozott és helyes döntés született, én nem várok más döntést a Kúrián sem – mondta Csonka Árpád.


A romagyilkosságok egyik áldozatának hozzátartozója nyilatkozott a Magyar Nemzetnek. A lapnak a nő azt mondta: az egyik támadásban megsérült kislány azóta sem tudja használni a karját, anyját pedig elvesztette, ami miatt pszichikailag sem lesz már teljesen egészséges. A 2008–2009 között történt bűncselekmény-sorozatban hatan haltak meg, köztük egy gyermek. Három vádlott másodfokon is tényleges életfogytiglant kapott, negyedik társukat 13 év fegyházbüntetésre ítélték.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!