2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Romagyilkosságok: kollégája késésébe kötött bele az ügyvéd

2015. április 17., péntek 17:40, frissítve: péntek 18:08

Eljárási hibák miatt hatályon kívül helyeztetné a romagyilkosságok ügyében hozott elsőfokú ítéletet az elsőrendű vádlott védője, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azonban nem lát okot erre. A büntetőper másodfokú tárgyalásán pénteken a perbeszédek hangzottak el. A hat halálos áldozatot követelő támadássorozat négy vádlottja közül első fokon hármat ítéltek tényleges életfogytiglanra, a negyedik vádlottnak 13 évet kell fegyházban letöltenie.

Egy ügyvéd késésére alapozza az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád ügyvédje a kérelmét, hogy a másodfokon eljáró ítélőtábla helyezze hatályon kívül az elsőfokú ítéletet és rendeljen el új eljárást. Még 2011-be fordult elő, hogy Csontos István negyedrendű vádlott ügyvédje késett, ezzel pedig a másik védő szerint sérült a vádlott kötelező védelemhez fűződő joga. „Miután délelőtt 10 órától folytatódott Kiss Árpád elsőrendű terhelt meghallgatása, negyedrendű Csontos István védője, dr. Barcsi István ügyvédkolléga nem tartózkodott a tárgyalóteremben. Ezt a tényt a tanácsvezető bíró is konstatálta, de ennek ellenére folytatta a tárgyalást” – mondta Bérdi Zsolt, Kiss Árpád ügyvédje.

A romagyilkosság-sorozat tárgyalása a héten kezdődött el az ítélőtáblán. Pénteken az ügyész és a sértettek jogi képviselőinek beszéde hangzott el, illetve az elsőrendű vádlott védőjének perbeszéde is elkezdődött. Kiderült az is, hogy pár napja felfüggesztették a Nemzeti Nyomozó Iroda eljárását, amelyben azt szerették volna kideríteni, hogy ki lehet az a negyedik ember, aki részt vett a besenyszögi fegyverrablásnál. Ott ugyanis Csontos István , a negyedrendű vádlott nem volt jelen, és az elsőfokú ítéletben a bíróság is utalt rá, hogy a gyilkos fegyverek megszerzésénél valaki sofőrként segíthette az első három vádlottat. „Tanúvallomás alapján feltehető volt, hogy az esetleges ismeretlen elkövető, a már első fokon elítélt elkövetők ismerősi, baráti köréhez tartozhat. Az ezen körhöz tartozó személyek beazonosítása, ellenőrzése, illetőleg elszámoltatása is megtörtént, azonban olyan személy nem került látókörükbe, akinek a bűnössége vonatkozásában gyanú merült volna fel” – mondta Magócsi István, a Fővárosi Ítélőtábla előadó bírója.

Új nyom híján azonban ez a nyomozás nem folytatódik. Első fokon a romagyilkosság-sorozat négy vádlottja közül hármat, Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre, a negyedrendű vádlott Csontos Istvánt 13 év fegyházra ítélték. A vád szerint ők támadtak rá romákra kilenc településen 2008 júliusa és 2009 augusztusa között, fegyverrel és Molotov-koktélokkal. A támadássorozat hat halálos áldozatot követelt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!