2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Romagyilkosságok: enyhítést akarnak a vádlottak

2015. április 15., szerda 12:28, frissítve: péntek 06:35

Megkezdődött a romagyilkosságok másodfokú pere a Fővárosi Ítélőtáblán. A hat halálos áldozatot követelő támadássorozat miatt az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád és testvére István, valamint a harmadrendű vádlott, Pető Zsolt is életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, negyedik társukat, az egykori katonai elhárítás biztonsági kapcsolataként nyilvántartott Csontos Istvánt pedig 13 év fegyházbüntetésre ítélték – nem jogerősen. Az eljárás adatai szerint a társaság 2008-ban és 2009-ben kilenc helyszínen hajtott végre fegyveres támadást romák otthonai ellen.

„Elsőrendű vádlott bűnös. Emberölés bűntettében, részben mint tettes, részben mint társtettes, részben mint bűnsegéd” – Öt évvel az első támadás után, 2013 nyarán hirdetett első fokon ítéletet a Budapest Környéki Törvényszék a romagyilkosságok ügyében. A tanácsvezető bíró akkor a három elkövetőre életfogytig tartó börtönbüntetést szabott ki, negyedik társuk 13 év fegyházat kapott.

– Maguk a vádlottak szövetkeztek úgymond arra, hogy egymással, ez már egy másik dolog lesz még, jogi következmény, hogy a cigány etnikum ellen hajtanak végre bűncselekményeket, megrendszabályozást, megzabolázást, megfélemlítés érdekében – monda Miszori László tanácsvezető bíró.

Az elsőfokú ítélet után a vádlottak enyhítésért, illetve felmentésért fellebbeztek. „A kihirdetett elsőfokú ítélet ellen elsősorban hatályon kívül helyezés miatt, másodsorban pedig a besenyszögi, a debreceni menekülttábor, Nyíradony, Tamásipuszta, Nagycsécs, Alsózsolca, Tatárszentgyörgy, Tiszalök, Kisléta vonatkozásában felmentésért fellebbezek” – mondta Kiss Árpád elsőrendű vádlott.

A vádlottak ügyvédjei akkor még arról próbálták meggyőzni a törvényszéket, hogy védenceik nem szándékosan gyilkoltak, csupán félelmet akartak kelteni. Nem emberekre, hanem épületekre lőttek, ezért a támadások nem számíthatnak emberölési kísérletnek.

A  másodfokú perben azonban már nem csak erre alapozzák a védelmét. Az ügyvédek több száz oldalnyi eljárásjogi szabálysértést gyűjtöttek össze, amelyben egyebek közt az elsőfokú bizonyítási eljárást és az ügyben eljárt bíró elfogultságát is kifogásolják.

A cigányok elleni támadássorozat 2008 júliusában a Pest megyei Galgagyörkön kezdődött. A banda tagjai ezután további nyolc helyszínen, Piricsén, Nyíradonyban, Tarnabodon, Nagycsécsen, Alsózsolcán, majd 2009-ben Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán támadt fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra. Hat embert megöltek, köztük egy ötéves kisfiút, öten pedig súlyosan megsebesültek. Jogerős ítélet várhatóan május 8-án születhet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!