2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Roma osztály miatt éleződik a konfliktus egy iskolában

2017. augusztus 16., szerda 21:54, frissítve: szerda 22:53

Szinte kizárólag roma származású tanulókból álló ötödikes osztályt indítanak szeptembertől a turai Hevesy György Általános Iskolában. Az iskola vezetése szerint a gyengébb képességű tanulókat próbálják ezzel segíteni, míg az érintett szülők szerint szegregálják a roma diákokat. Most jogvédők próbálnak közvetíteni a felek között.

Jogvédők próbálnak bejutni a turai Hevesy György Általános Iskolába. Egy petíciót akarnak átadni az igazgatónak, amit azok a szülők írtak alá, akiknek a gyerekeit szeptembertől egy új ötödik osztályba helyezte az iskola vezetése. A jelenleg 10 fős osztályba 9 roma származású tanuló került. A szülők úgy vélik, hogy elsősorban a származásuk miatt kerültek a gyerekek ebbe az osztályba, és szegregációról beszélnek.

Szerettük volna az iskola vezetőjét megkérdezni arról, hogy milyen szakmai szempontok alapján döntött arról, hogy egy új 10 fős, egy híján kizárólag roma származású tanulókból álló osztályt indítson. Illetve hogy nem okoz-e problémát a gyerekeknek, hogy akikkel négy évig együtt tanultak, most hirtelen kikerülnek a közösségből. Az igazgató asszony telefonon azt mondta, hogy nem kíván nyilatkozni, sőt azt is megtiltotta, hogy az iskolába bejusson a stáb.

A turai jogvédő egyesület elnöke szerencsésebb volt, ő végül bemehetett az igazgatóhoz kezében a szülők petíciójával. Bő fél óra elteltével jött ki az épületből kezében a dokumentummal.

„A panasznyilatkozatot, amit a szülők aláírtak, bevittem, át szerettem volna neki adni, de nem fogadta el arra hivatkozva, hogy ők ezt nem tartják szegregációnak, ami itt történt, és ami csapatot, osztályt itt létrehoztak” – mondta a Tura város ÉKE Jogvédő Egyesület elnöke, Kátai Ádám László.

„A szegregáció mindenképpen szegregáció, bármilyen szempontból különítjük el a gyerekeket” – ezt mondja az Összefogás a Toleranciáért Alapítvány munkatársa. Szénási Karolina szerint nem jó irány, ha csak gyengébb képességű gyerekek vannak egy osztályban.

„Úgy gondolom, hogy ebbe a csoportba lehetséges, hogy tanulási, magatartásbeli problémákkal küzdő gyerekek egy csoportja kapott helyet, de én nem érzem úgy, hogy az segítené a gyerekek fejlődését. A vegyes csoportban történő tanulás, a szocializálódás szempontjából nagyon fontos, hogy különböző képességű gyerekek fejlődjenek együtt” – véli az Összefogás a Toleranciáért Alapítvány tagja, Szénási Karolina.

A jogvédők elnökének az iskola igazgatója azt mondta, ők épphogy segíteni szeretnék a gondokkal küzdő gyerekeket.

„Fejleszteni akarják ezzel a gyerekeket, nem hátráltatni. Inkább fejleszteni, mert a magatartásuk és a szorgalmuk nem megfelelő. Ezért nem szegregálták hanem kiemelték őket, és nem szeretné hátráltatni a többi, úgymond jó gyereket” – hangoztatta Kátai Ádám László.

A szinte kizárólag roma gyerekekből álló osztálynak roma származású osztályfőnöke lesz, akit információink szerint egy fejlesztő pedagógus segít majd. Az érintett szülők közül van, aki értesítést sem kapott arról, hogy gyermeke új osztályba kerül, és nem hajlandóak elfogadni az igazgató döntését. A jogvédők a napokban találkozót szerveznek a szülők és az iskola vezetése között.

Az Európai Parlament 2016 tavaszán indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, épp a roma gyerekek szegregációja miatt. Az igazságügyi tárca azóta beterjesztett ugyan egy törvénymódosítást az ügyben, de az végül nem került a parlament elé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!