2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

A kormánynak nincs ráhatása? Rogán otthonához is vonultak

Hír TV

2015. július 31., péntek 07:11, frissítve: szombat 15:30

Rogán Antal háza előtt tüntettek ma a Quaestor-ügyfelek, mert attól tartanak, hogy elmarad az ígért teljes kártalanítás. A kormányszóvivő a Befektetővédelmi Alapra mutogat amiért sokakat csak részben fizettek még ki. Pedig azt Kovács Zoltán is elismeri, hogy az alkotmánybírósági eljárás ellenére a vonatkozó törvényt végre lehetne hajtani.

„Ha a javaslatunkat az Országgyűlés elfogadja, akkor a Quaestor minden károsultja harmincmillió forint erejéig »kártalanításra kerül«” – fogalmazott korábban Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke. A parlament megszavazta, de a károsultakat a törvény ellenére csak hatmillió forintig kártalanította a Befektető-védelmi Alap (Beva).

Nem csoda, hogy a hétvégi demonstrációjukon számon is kérték Rogán Antal ígéreteit. A Beva azt mondja: azért nem hajtják  végre az elfogadott törvényt, mert több pénzintézet is megtámadta az Alkotmánybíróságon. A kormány ugyanis a legálisan működő befektetési szolgáltatókkal  fizettetné meg a Quaestor által okozott százmilliárdos nagyságrendű kárt.

A kormányszóvivő az ATV-ben elismerte, hogy az alkotmánybírósági eljárásnak nincs halasztó hatálya, de azt állította, hogy a kabinetnek nincs ráhatása a független intézményre. „Amíg ez a vita folyik, addig a Beva nem tud hitelt felvenni arra, hogy az érintettek nevében a magasabb, tehát hatmillió forint feletti hiteleket ki tudja fizetni” – mondta Kovács Zoltán.

Nemcsak magánemberek várnak hiába a kártalanításra, a cégek is hiába várnak a hatmillió forint feletti összegekre. „Különböző szolgáltatók erőteljesen készülnek arra, hogy az a több száz milliárd forint, amelyet a kötvényesek a Quaestornál tartottak, mikor érkezhet vissza a megtakarítási piacokra” – jelentette ki Takács Szabolcs, a Bankmonitor operációs igazgatója.

Végelszámolás?

Közben kiderült, hogy a Quaestor-kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. ellen nem csődeljárás, hanem végelszámolás zajlik. „Ez mindenki számára meglepetés. Végelszámolás alá egy cég szokványos esetben akkor kerül, hogyha teljesen normális, rendezett körülmények között szeretné befejezni a tevékenységét. Úgy gondolom, hogy az érintett Quaestor cég jelen pillanatban minden körülmények között tartózkodik, csak normál körülmények között nem” – tette hozzá Takács Szabolcs.

A végelszámolás a károsultakat is meglepte, azt ugyanis a vállalkozás saját maga kezdeményezheti. „A cég fő tulajdonosa, Tarsoly Csaba előzetes letartóztatásban ül. Ő mind az anyacégnek, mind a most végelszámolás alá kerülő Hrurirának ügyvezetője, és annak ellenére, hogy börtönben ül, lehetőségében áll a Hrurira ügyében végelszámolásról intézkedni” – mutatott rá a Quaestor-károsultak csoportjának szervezője.

Kálmán-Pikó István emlékezetet: a Quaestor százötvenmilliárd forint értékben bocsátott ki fiktív kötvényeket. Ennek kifizetése szintén áll, ugyanis a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé. „A Beva nem fizet, csak a fiktív kötvények után, a nem fiktív kötvények továbbra is a mi tulajdonunkban maradtak, és gyakorlatilag az e mögött álló vagyont kívánják most felszámolni” – vélekedett Kálmán-Pikó István.

A károsultak egy csoportja ma Rogán Antal házánál tüntetett, de további demonstrációkra is készülnek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!