2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Rogán a befektetési cégek pénzén kártalanítana

2015. április 10., péntek 18:45, frissítve: szombat 12:50

A bankokkal és befektetési cégekkel fizettetné ki a Quaestor kisbefektetőinek kártalanítását a Fidesz frakcióvezetője. A miniszterelnök viszont csak a pénzügyi szektorral való egyeztetés után döntene a kérdésben. A brókercég felszámolásáról a jövő héten dönthet a jegybank, a Befektető-védelmi Alap ezután indíthatja el a kártalanítási eljárást.

Tarsoly Csaba cége több mint 150 milliárd forintos kárt okozott betéteseinek. Bár egy nemrég elfogadott jogszabály szerint magánvagyonával is felel, a kár nagy részét első körben nem ő, hanem a tisztességesen működő befektetési cégek, pénzintézetek fizethetik meg.

„Ha a javaslatunkat az Országgyűlés elfogadja, akkor a Quaestor minden károsultját harmincmillió forint erejéig kártalanítják” – közölte Rogán Antal. Ezt a Befektető-védelmi Alap fizetné, ennyi pénze viszont nincs. „A Beva által befizetett összeget ki kell egészítenie a befektetési vállalkozások piacának. A befektetési piacok vállalkozásainak résztvevői azok, akik megelőlegezik a Quaestor-ügy résztvevőinek a kártérítését, és kiegészítik ezt az összeget harmincmillió forintig, cserébe ők lesznek a birtokosai minden olyan összegnek, amely a Quaestor felszámolásából keletkezik. Tehát hozzájuk kerül a Quaestor teljes vagyona, az abból befolyó összes bevétel, az esetleges magánvagyonok és azokból befolyó összes bevétel. Ennek megfelelően természetesen nem ekkora összeget kell befizetni, hanem lényegesen kisebbet” – véli a Fidesz frakcióvezetője.

A miniszterelnök óvatosabban fogalmazott, a kártalanítás módját a bankokkal való megállapodástól tenné függővé. „A kormánynak van megállapodása az EBRD-vel és a bankszövetséggel, miszerint semmilyen, a pénzügyi rendszert terhelő újabb adót nem vet ki velük való konzultáció nélkül. Úgyhogy most először tanulmányozni fogjuk a frakcióvezető úr javaslatát. Én a gazdasági miniszterrel már beszéltem, hogy azonnal egyeztessen a bankszövetséggel és a szerződéses partnereinkkel, és csak akkor tudjuk a frakcióvezető javaslatát támogatni, hogyha egyébként elfogadható a pénzügyi élet szereplői számára is” – mondta Orbán Viktor.

Igazságtalannak tartja az ellenzék

Az ellenzék pártok bírálják a tervezet, mert szerintük igazságtalan azokkal szemben, akik kisebb hozamért a biztonságosabb bankbetétet választották.

„Akik befektetési szolgáltató termékeit vásárolták meg, abban a tudatban hozták meg ezt a döntést, hogy a Beva értékhatára húszezer euró, akik pedig nem vették igénybe ezeket a szolgáltatásokat, nem vállaltak nagy kockázatot a magas hozam reményében, hanem helyette szolid bankbetétben helyezték el a pénzüket, abban a tudatban tették ezt, hogy a bankbetétre százezer euró az értékhatár. Nyilvánvalóan a piac elemi szabályaival ellentétes egy ilyen visszamenőleges hatályú intézkedés” – mondja Bodnár Zoltán, a Liberálisok gazdaságpolitikusa.

A Liberálisok és az LMP szerint a kártalanításból a Magyar Nemzeti Banknak is ki kellene vennie a részét. „A Magyar Nemzeti Bank nem háríthatja el magától azt a felelősséget, hogy az elmúlt napokban, hetekben, hónapokban hibázott a nem megfelelő felügyelettel is. Ráadásul törvénytelenül, felügyelőbizottság nélkül működik, amely szintén közreműködhetett volna ennek a helyzetnek az időbeli feltárásában és javaslatok megfogalmazásával a megoldásban. Ezért az LMP azt javasolja, hogy a Magyar Nemzeti Bank a devizaműveletekből eredő nyereségéből, amely, tudjuk, nem volt kevés az elmúlt években, tíz százalékot tegyen be a Bevába” – közölte Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő.

A Fidesz azt szeretné, hogy javaslatát sürgősséggel tárgyalja meg az Országgyűlés, mert a károsultak így július végéig hozzájuthatnának a pénzükhöz. Ehhez négyötödös támogatásra lenne szükség a parlamentben. A Beva igazgatósága közben döntött arról, hogy a fiktív kötvények tulajdonosait is kártalanítás illeti meg. Erre azonban csak azután kerülhet sor, hogy a Quaestor felszámolása elindult, amiről várhatóan a jövő héten dönt a jegybank.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!