2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Ritkítanák a BKV-járatokat?

2015. május 13., szerda 17:45, frissítve: szerda 18:30

Járatritkítás és újabb elbocsátások is jöhetnek a BKV-nál, ha a kormány valóban csökkenti a vállalat állami támogatását 2016-ban. Tarlós István és Varga Mihály is megerősítette a Hír TV-nek, hogy még tárgyalnak a cég finanszírozásáról, de konkrétumokat egyikük sem említett. A nemzetgazdasági miniszter ugyanakkor megerősítette, hogy a kormány azt tervezi, hogy jövőre rendezné a BKV 50 milliárd feletti adósságát, de cserébe elvárnák a cég működésének fenntarthatóságát.

Kevesebb támogatást kapna a BKV a központi költségvetés szerdán benyújtott változata alapján a következő évben. A főpolgármester szerint az adósságátvállalás, valamint a BKK és a BKV átszervezése ellenére további 15 milliárd forint hiányzik a vállalat idei költségvetéséből is. Tarlós István a Hír TV-nek azt mondta: a budapesti tömegközlekedés állami támogatásáról még folynak az egyeztetések.

„Először is nincs ilyen döntés. Tegnap este beszéltem miniszter úrral, egyelőre egy provokatív anyag készült, ami arra szolgál, hogy a kerületek is és a főváros is, amennyire csak lehet, tegye hozzá a magáét a finanszírozáshoz. Ez persze meg fog történni, mint ahogy az is, hogy az állam is hozzáteszi a magáét” – fogalmazott a főpolgármester.

Varga Mihály korábban az Origónak adott interjújában a buszágazat kiszervezését és elektromos buszok beszerzését is felvetette. A főpolgármester ezekre úgy reagált, hogy ezen ötletek egy része már megvalósult a fővárosban. A buszágazat egyötöde a kiszervezés után már nyereséges.

„Az a kormány, amelyik 50 milliárd forintot tesz évente hozzá a főváros tömegközlekedéséhez, igazán nem vádolható azzal, hogy ne érezne felelősséget azért, hogy a főváros közlekedése működőképes maradjon” – mondta el Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter a 2016. évi költségvetés benyújtásakor a Hír TV kérdésére azt mondta, arra törekednek, hogy megoldják a BKV finanszírozási kérdéseit a következő évben.

„Egyeztetési fázisban vagyunk, tehát korai lenne arról beszélni, hogy a biztonságos működést milyen módon tudjuk megvalósítani. Most azt tudom önöknek mondani, hogy a 2015-ös költségvetés módosítását a kormány beterjesztette, ebben az szerepel, hogy a BKV 53 milliárdos adósságát a kormány átveszi. Ez egy jelentős segítség, mivel az elmúlt évek veszteségét rendezi a kormány és szabadítja meg a BKV mindennapi működését. Folytatni fogjuk az egyeztetéseket” – fejtette ki.

A fővárosi szocialisták szerint a kormány átveri a budapestieket.

„Ez nyílt beismerése, hogy nem kívánnak részt vállalni a fővárosi közlekedés finanszírozásából, noha a budapestiek adóbefizetéseire igényt tartanak. Éppen ezért ez azt jelentené, hogy járatritkításokra kerülne sor, elmaradnának felújítások és fejlesztések, emiatt pedig lepusztulnának egyes szolgáltatások” – fogalmazott Horváth Csaba.

A politikus hozzátette: elutasítják Varga Mihály korábbi javaslatait a BKV átszervezésére és hogy jövőre csökkenjen a budapesti közlekedési vállalat költségvetése.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!