2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Rengeteg madarat mentenek meg, mégsem kapnak elegendő segítséget

Hír TV

2018. július 9., hétfő 22:41

Folyamatos teltházzal működik a Mályi Madármentő Állomás. A Borsod megyei központban jelenleg 150 állatot gondoznak, de naponta érkeznek új betegek. Az egyesület adományokból tartja fenn magát, hiába lenne szükség egy új telephelyre, nem futja rá.

„Már többször hoztam ide a Krisztiánékhoz madarat, sérült madarat, vagy olyat, ami az úton el volt gázolva, satöbbi. A Facebookon írt egy hölgy ismerősöm, ő osztotta meg egy másik hölgynek a kérését, hogy Sajószentpéterről el tudná-e hozni valaki ezt a kismadarat, mert, hogy neki nincs autója. Én pont szabad voltam, autóm is van, úgyhogy elhoztam” – mondta egy férfi, aki egy sérült feketerigót vitt a Mályi Madármentő Állomásra.

„Ha egy cica kapja el a kisrigót, akkor olyan bakteriális fertőzés indul el, hogy ha nincs kezelve, akkor általában halál szokott lenni a vége” – az állomás vezetője kilencéves korában tartott először sérült madarat a kezében. Lehoczky Krisztián akkor határozta el, hogy megpróbál rajtuk segíteni. A madármentő egyesület központja 2013-tól hivatalosan is mentőhelynek számít, a Bükki Nemzeti Parkkal működik együtt. „Akkor júniustól decemberig 46 állat volt nálunk, 2014-ben 222, ’15-ben 406, ’16-ban 650, ’17-ben 882, és ebben az most jött be a 601. madár.”

A sérült állatok száma rohamosan nő, mára az állomás minden pontján akad belőlük. Jelenleg egy családi házban működik a központ, ezért nagy szükségük lenne egy új telephelyre – ám erre nincs pénz. Most 150 állatról gondoskodnak, ami folyamatos jelenlétet és anyagi forrást igényelne - támogatást azonban csak a jó szándékú emberektől remélhetnek.

„A mentőállomás magánadományokból működik, illetve adó 1 százalékot gyűjt az egyesület, ebből próbáljuk fenntartani a mentőhelyet. Most eléggé le vagyunk terhelve, 11 gólyát kell felnevelnünk, ez napi 11 táplálékot jelent, ez egy picit megterheli a költségvetésünket, de eddig még nem volt vele probléma” – fogalmazott Lehoczky Krisztián.

Legutóbb öt magára hagyott gólyatojást sikerült kikeltetniük a gondozóknak, a fiókák jelenleg is a központban nevelkednek. A mentőállomás célja, hogy a behozott állatokat mielőbb visszaengedjék a természetbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!