2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Reneszánszukat élik a fogyasztási hitelek

Hír TV

2017. december 3., vasárnap 17:01, frissítve: vasárnap 17:49

Az MNB felügyeleti szóvivője azt is elmondta, hogy az ilyen hitelek aránya 45 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A vásárlóknak akkor is figyelniük kell, ha egy hitelt 0 százalékos thm-mel reklámoznak. Hosszabb kölcsönöknél pedig az rejt magában kockázatot, ha a kínált hitel nem fix kamatozású.

Sokan már most a karácsonyi ajándékokat keresik az egyik műszaki cikkeket árusító budapesti áruházban. Karácsony előtt egy átlagos hónap két-háromszorosára nő a forgalom. A legtöbben tv-t vagy mobiltelefonokat keresnek, de az állami csereprogram miatt sokan most vásárolnak hűtőt vagy mosógépet is.

„Legnagyobb érdeklődésre a televíziók területe számít, kis háztartási gépek már-már hagyományosnak mondható, de megjelentek új technológiás termékek is a számítástechnika területén, amik mobiltelefonról vezérelhetők. Ezeket nagyon keresik. Mobiltelefonok állandó slágerterméknek számítanak. Illetve idén karácsonykor erőteljesebb a nagy háztartási gépek területe” – fogalmazott Szánthó Balázs, a Media Markt Árkád ügyvezető igazgatója.

Az üzletben arra is felhívják a figyelmet, hogy akinek nincs pénze megvenni azt, amit szeretne, az rögtön, még az áruházban vehet fel hitelt. A nagybetűs felirat szerint 0% a thm, de a pénzügyi felügyeletet is ellátó MNB szerint a kisbetűre is érdemes odafigyelni. kockázatot rejthet magában például, ha valaki nem fix kamatozású hitelt vesz fel.

„Ha hosszabb futamidejű hitelt veszünk föl, például személyi kölcsönt, de 3-4 éves áruhitelek is léteznek. Egyre több a változó kamatozású konstrukció, ahol nem fix a végig fizetendő összeg, hanem ez változat” – mondta el Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Az MNB arra is felhívja a figyelmet, hogy sokszor valóban ingyen adnak hitelt, csakhogy az árut is annyival drágábban kínálják, mint máshol. Az MNB statisztikája szerint a tavalyihoz képest 45 százalékkal többen vesznek fel fogyasztási vagy áruhitelt. Az ilyen típusú hitelek éves forgalmának pedig a harmadát ilyenkor karácsony környékén veszik fel az emberek.

„Egész biztos jó dolog. Én nagyon ritkán szoktam hitelre vásárolni. A mosógépet is most készpénzzel szeretném” – tudtuk meg egy vásárlótól.

Az MNB-nél azt mondták: a személyi kölcsönök esetében nagyobb a hitelek aránya, mint a lakáshiteleknél, de ennek az is oka lehet, hogy az adósok sokszor csak elfelejtik befizetni a részleteket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!