2024. 10. 05. Szombat Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Halhatatlanok - Limanowa - a magyar győzelem 1914

Következik:

Híradó 12:00

Rémisztő látványt nyújt az elhagyott telep

2016. augusztus 12., péntek 19:17, frissítve: péntek 20:16

Hegyekben áll a veszélyes hulladék egy kiskunhalasi elhagyott telephelyen. A tulajdonos céget már évekkel ezelőtt felszámolták, ezért nem tudni, mikor és ki fogja elszállítani a szemetet. A Jobbik parlamenti eseti bizottság felállítását kezdeményezi, hogy az ehhez hasonló esetekre megoldást találjanak.

1000 tonnányi sav, festék, oldószer áll tartályokban évek óta egy kiskunhalasi telepen. A vegyszereket szabálytalanul tárolják, szigetelés nélküli edényekben, a földre rakva. A telephelyet már felszámolták, a veszélyes hulladék begyűjtésével foglalkozó kft. a cégnyilvántartóban sem szerepel. Így egyelőre nincs, aki elszállítsa a lakosságra veszélyes szemetet. Az egyik zöld szervezet véletlenszerű talajmintát is vett a területről. Ebben a határértéket jócskán meghaladó mennyiségű fém- és ásványolaj-tartalmat találtak.

„Jól láthatóan a talajra több helyen ráömlött a szennyeződés, az, hogy milyen mértékű a szennyezés, hogy milyen mélyre jutott le ez az egész, azt egy részletes feltárással lehetne látni, nyilván az a fő kockázat, hogy a talajba, talajvízbe, sőt adott esetben a levegőbe a szél által belekerülnek ezek az anyagok, veszélyes hulladékok, amelyek ugye a szétmállott hordókban vannak” – ismertette Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

„Ha a szennyezőre nem tudjuk ráverni ez a felelősséget, akkor bizony az államnak kell helytállnia, mégpedig azért, mert évről évre növekszik a kockázata annak, hogy olyan szennyezés következik be, ami visszafordíthatatlan” – mondja Kepli Lajos országgyűlési képviselő. A Jobbik parlamenti eseti bizottság felállítását kezdeményezi, amely szakértők bevonásával vizsgálná a halasi telephelyhez hasonló hulladéklerakatokat.

„A magyarországi felhagyott veszélyeshulladék-tároló telepekkel foglalkozna, ezeknek a számát, az állapotát mérné fel, és azt, hogy milyen törvényi beavatkozások szükségesek ahhoz, hogy ne fordulhasson többé elő Magyarországon az, hogy a lakosság vagy a környezetvédő civil szervezetek hívják fel a figyelmet arra, hogy évek óta úgy állnak itt hegyekben a veszélyes hulladékok, hogy arra bárki is ránézne” – javasolta a Jobbik képviselője.

A Hír TV kereste a település polgármesterét, megkérdeztük volna, hogy mi lesz a terület sorsa, de nem vette fel a telefont.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!