2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Egészségesebbnek akarják feltüntetni a rokkantakat?

2015. november 22., vasárnap 13:14, frissítve: hétfő 09:47

A megváltozott munkaképességűek háromnegyedét a munkaerőpiacon szeretné látni a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal 2020-ig – mindezt úgy, hogy jövőre nem emelkedik a foglalkoztatásukra szánt összeg. A Látótérnek nyilatkozó ügyvéd szerint a 2012-ben életbe lépett rendelettel szándékosan egészségesebbnek akarják feltüntetni a rokkantakat – az érdekvédők pedig úgy látják: megdőlt az a kormányzati kommunikációs érv, mely szerint a csalók miatt szigorították a szabályokat.

„Van galukómám, van retinapátiám, van szürkehályogom, van neuropátiám, az a végtagjaimnak az idegelhalása.” Tunyoginé Kühl Zsuzsanna 14 éve rokkant. Kezdetben 67 százalékot állapítottak meg nála. 2012-ben azonban, – az új rokkantsági szabályozás után – elvették a rokkantnyugdíját. Most rehabilitációs járadékot kap, de év végén ez is megszűnik. „Valószínűleg majd el kell adnunk a házunkat, valami kisebbet kell venni, vagy el kell menni dolgozni és a munkahelyről fognak lábbal előre kivinni” – fogalmazott az asszony.

A Látótérnek nyilatkozó ügyvéd szerint a 2012-ben életbe lépett rendelettel szándékosan egészségesebbnek akarják feltüntetni a rokkantakat. „Valójában csak egy rendeleti matematikai változtatást eszközöltek, tehát ténylegesen nem változott az egészségi állapota ezeknek a rokkantaknak semmit, sőt az idő előrehaladtával – az a tapasztalat –, hogy ezeknek az embereknek romlik az állapota” – nyilatkozta Kovács Tamás Balázs ügyvéd.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke a Látótérnek azt mondta: megdőlt az kormányzati kommunikációs érv, miszerint a csalók miatt szigorítottak a rokkantsági ellátórendszer szabályain. „Szakmai javaslatokat készítettünk parlamentnek, kormánynak, annak érdekében, hogy ez a leszakadási folyamat álljon meg. Másrészt az ellátások színvonala, amely most maximálva van, és méghozzá a 2011-es minimálbér szintjéhez van maximálva, annak is a 80 százalékban, vagy az akkori közfoglalkoztatási bér 50-70 százalékában van maximálva – tehát még az az időközben bekövetkezett értékváltozásokat sem követi – szögezte le Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalnál nem akartak nyilatkozni. Írásban csak annyit közöltek, a hatékony kezelési eljárások miatt – az elmúlt két évben – 20 070 fő ellátása szűnt meg. Azt sem titkolták, hogy 2020-ig a megváltozott munkaképességűek háromnegyedét a munkaerőpiacon szeretnék látni. A rehabilitációs foglalkoztatásra szánt összeg viszont nem nő, jövőre 34,3 milliárd forintos támogatást nyújt a költségvetés, harmadannyit, mint például 2008-ban.


@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!