2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Régen legalább tudták, mit szúr vagy szed a drogos

2015. június 12., péntek 18:48, frissítve: péntek 19:20

Egy budapesti kávézóban nyitott drogprevenciós helyszínt a református egyház. A baj egyre nagyobb, hiába tartanak előadásokat az iskolákban és hiába van tűcsereprogram, a fiatalok olyan szereket használnak, amelyekről még a toxikológusok sem tudják megállapítani, micsoda. Az egyház drogmissziós szervezete azt reméli, hogy ha ilyen módon próbálnak meg eljutni a fiatalokhoz, talán több sikerrel járnak.

„Élet és halál között lebegtem, nem voltak már barátaim, nem volt senkim, a családom is elfordult tőlem” – mondta Rüll Ferenc, aki tizennégy éves korában kezdett el drogozni. Huszonnyolc évesen döntötte el: elég volt; most harminchárom éves, öt éve tiszta. „Az ecstasyval kezdtem, és tizennégy év hosszú intravénásszer-használat után ért véget a pályafutásom, a speed volt az állandó szerem és a kokain. Hát, hosszú idő volt” – mesélte Rüll Ferenc. Elment a ráckeresztúri rehabilitációs központba, több hónapon keresztül addiktológiai kezeléseket kapott a kórházban, majd csaknem másfél évet töltött a rehabilitáción.

Most már terápiás munkatársként énekel és segít a fiataloknak. „Akik hozzám járnak, 15–18 éves srácok, a herbált, a biofüvet és a kristályt, tehát a dizájnerdrogokat fogyasztják. Azt látom a fiatalokon, hogy teljesen kétségbe vannak esve. Olyan dologba nyúltak bele, amelyekről maguk sem tudták, hogy mi” – mondta a Ráckeresztúri Drogrehabilitációs Központ terápiás munkatársa.

A éves leendő apuka azt mondja: amikor majd húsz éve elkezdett kábítószerezni, akkor klasszikus szerekről volt szó. Tudta, mit szúr és szed. Most viszont a fiatalok néhány száz forintos vegyszereket szívnak, amelyekről nehezebb lejönni.

„Több mint harminc éve foglalkozunk drogprevencióval a református egyház intézményeiben és szervezeteiben. Azt kerestük, hogy hol tudnánk elérni a mai kor fiataljait” – nyilatkozta Erdős Eszter lelkipásztor, a református drogmisszió tagja. Például abban a most nyitott kávézóban igyekeznek őket elérni, ahol nincs se drog, se alkohol, viszont van kávé, sütemény, beszélgetés és prevenció. Az alkalmazottak mindegyike drogfüggő volt valamikor, most ők viszik ki a kávét és ülnek le beszélgetni a fiatalokkal. Akik lehet, hogy szintén kábítószerhez nyúltak, vagy megfordult a fejükben.

„Igenis, van gyógyulás, igenis van reménység. Nagyon sokszor azt látjuk a mai magyar társadalomban, hogy »hát drogos«, és legyintünk. Lemondunk ezekről a fiatalokról, mondván: maguknak köszönhetik, úgy kell nekik, miért kezdtek el anyagozni” – mondja az Emmi államtitkára. Czibere Károly hangsúlyozta: ezekről a fiatalokról nem szabad lemondani, segíteni kell nekik. Ez azonban egyre nehezebb a dizájnerdrogok miatt.

Egy zacskó fehér por ma már legalább hatszázféle anyag lehet. Csak tavaly több mint száz új szer jelent meg a piacon. Amíg ezek nem voltak, az orvosok is pontosabban tudták, milyen szert használt a drogos. „Az sokkal kiszámíthatóbb rendszer volt, hiszen volt egy tabletta, amely szmájlilogós volt, sárga színű, egy másik tabletta, amelyen dollárjel volt és a többi. Ismertek voltak ezek a szerek, de az új dizájnerszerek megjelenésével ez szétzuhant” – mutatott rá Zacher Gábor toxikológus.

A statisztikák szerint a tizenhat évesek csaknem harmada már kipróbált valamilyen kábítószert. Pontos számot azonban nem tudni, mert sokan nem vallják be. Prevencióra közben jóval kevesebb jut, mint korábban. Néhány éve még egymilliárd forintot fordított erre a kormány, ma már csak ötvenhatmillió forint jut évente a feladatra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!