2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Rákbetegeken spórol a kormány?

2017. október 9., hétfő 17:00, frissítve: hétfő 17:56

Novembertől a különböző daganatokban szenvedőknek a legmegfelelőbb helyett csak a legolcsóbb gyógyszert finanszírozza az államkassza. Az egészségügyi államtitkár is elismerte: korszerűbb készítményre csak akkor térhet át az orvos, ha a legolcsóbb készítménynek túl sok a szövődménye.

Tüdődaganat, vastagbélrák, melanóma – néhány olyan betegség, amelyet novembertől Magyarországon csak a legolcsóbb gyógyszerekkel lehet kezelni.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, az OEP jogutódja vaklicittel választaná ki a befogadandó új készítményeket. Ezt a módszert máshol jellemzően nem használják az onkológiai innovatív gyógyszereknél.

„Elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy az orvos, a beteg megkérdezése nélkül, egyszerűen csak spórolás címszóval gyógyszereket vonunk ki a forgalomból, illetve nem engedjük, hogy gyógyszereket az orvosok felírjanak. Elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy nem kérdezik meg a betegeket a különböző hatásoknak az eredményéről, ebből adódik, hogy a betegek gyógyulása veszélyben van” – mondta a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke, Kalotay Gábor.

Az intézkedés több ezer beteg gyógyszeres kezelését is érintheti majd – közölte az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM). A szervezet elhibázottnak tartja a lépést.

A Társaság a Szabadságjogokért az alapvető betegjogra hívta fel a figyelmet, amelyek szerint mindenkit megillet a személyre szabott ellátás.

„Az orvosnak arra kell koncentrálnia, hogy az adott beteghez, az ő betegségéhez, az ő egészségi állapotához és az őt leginkább gyógyuláshoz segítő gyógyszereket tudja kiválasztani. Tehát az árnak nem szabad elsődlegesnek szempontnak lennie semmiképpen. És az, hogy egy gyógyszer azonos hatóanyagot tartalmaz vagy azonos betegségre van kitalálva, az két nagyon különböző dolog. Tehát arra kell koncentrálni, hogy mi az, ami leginkább megfelel a betegnek” – nyilatkozta Asbóth Márton betegjogi szakértő.

„Ha az elsődlegesen választott szer valamiért nem alkalmas a kezelés folytatására, mert nem használt, vagy túl sok a szövődménye, akkor lehet a másikat választani” – mondta az egészségügyi államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán azzal érvel a vakliciten kiválasztott legolcsóbb gyógyszer mellett, hogy a gyártók nem tudják egyértelműen bizonyítani, hogy az adott betegségekre melyik készítmény jobb vagy rosszabb.

– Mondjuk ha valaki megkapja a legolcsóbb gyógyszert, és attól rettenetes hasmenése lesz, ez a mellékhatása, akkor az orvos felírhat támogatottan egy másikat?

– Így van.

Az innovatív terápiát kínáló gyártóknak két hetük van arra, hogy zárt borítékban megtegyék árajánlataikat az érintett onkológiai készítményekre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!