2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ráfaragtak a kistelepülések lakói

2017. március 16., csütörtök 09:14

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megszűnése miatt több zalai kistelepülésen sorra vonják vissza az ott élők a házi szennyvíztisztítókra beadott pályázatokat. Azok ugyanis a hivatal megszüntetése után a Kincstárhoz kerültek, ahol másképp értelmezik a feltételeket. Eddig konzorciumba tömörülve ötven lakos kellett legalább, most viszont településenként várnak el ennyit. A zalai kistelepülések közül többnek a lélekszáma alig haladja, meg a húsz-harmincat.

A Lenti közelében levő, mindössze tizenkilenc lakosú Felsőszenterzsébeten hétfőn döntött úgy a falugyűlés, hogy visszalépnek a házi szennyvíztisztítókra beadott pályázatukkal. Az Magyar Államkincstár ugyanis a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megszűnése után máshogy értelmezi a kiírást: a kezdeti 120-150 ezer forintos önerő helyett már 280 ezer forintot kérnek.

„Teljesen más szemlélettel kezelik a pályázatot, mivel arról van szó itt most már, hogy községenként kell meglenni az 50 lakóegyenértéknek. Ez a mi esetünkben teljesen lehetetlen. Tehát most a pályázatot vissza fogjuk vonni és társulatot alapítunk, úgy már működhet az 50 lakóegyenérték” – közölte Kálmán Elek polgármester.

A szomszédos Magyarföldön nagyjából negyvenen élnek. A falu polgármestere szerint kiderült, hogy a pályázatban minden jóval drágább, mint amennyiért meg lehet oldani a problémát.

„Interneten meg lehet találni, hogy egy ilyen pici szennyvízmű, amivel egy család szennyvíztisztítással kapcsolatos igényét elégíti ki, az 700 ezer, 750 ezer forintból, telepítve, minden engedéllyel megoldható. No, most pályázaton keresztül már több mint kétmillió forint az ajánlat, és nem értjük, hogy miért lett 700 ezer forintból több mint 2 millió” – fogalmazott Kállai Csaba.

A kisebb falvakban élők azt mondták, hogy nagy szükségük lenne a tisztítókra, mert van, ahol egyáltalán nincs derítő, ahol pedig van, ott költséges ezek karbantartása. Az önkormányzatok hiába vállalnák át az ott élők önerő kifizetését, ezt nem tehetik meg. A csaknem 300 ezer forintot a családoknak kell befizetni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!