2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Quaestor-ügy: nem kell fizetnie az MNB-nek

Hír TV

2017. november 6., hétfő 18:55, frissítve: kedd 06:37

A felperes szerint ha jobban működik a felügyelet, elkerülhető lett volna a 32 ezer ember kárát okozó Quaestor-botrány.

Az MNB-nek nem kell fizetnie a Quaestor bedőlése miatti károk után – ezt mondta ki hétfőn első fokon a Fővárosi Törvényszék.

Az egyik Quaestor-károsult, aki arca kitakarását kérte, a Magyar Nemzeti Banktól kérné vissza a pénzét. Azt mondta: állását vesztheti, ha meglátják, hogy ő a felperes. Több társa is elkísérte hétfőn a Fővárosi Törvényszékre.

„Nem azért jöttünk ide Nyíregyházáról meg Debrecenből, hogy itt kint várakozzak, hogy mi fog majd odabent történni” – fogalmazott az egyik érintett. 

A károsultak közül végül alig tízen fértek be a szűk törvényszéki terembe. A felperes fizetési meghagyása alakult polgári perré. Azért a Magyar Nemzeti Banktól követeli a Questornál elveszett pénzét, mert szerinte a jegybank nem végezte megfelelően a dolgát.

„A felperes, az egy jóhiszemű állampolgár, aki bízott abban, hogy az alaptörvény szerint a Magyar Nemzeti Bank, az a pénzügyi szektor állami felügyeletét, zárójelben jegyzem meg, a Kulcsár-brókerbotrány óta, megfelelően ellátja” – mondta Litrestis András, a károsult felperes jogi képviselője.

A felperes eredetileg 3 millió 300 ezer forintot és annak kamatait követelte, ez azonban a kárrendezés során 500 ezer forintra csökkent. A Magyar Nemzeti Bank jogi képviselője a kereset elutasítását kérte. Őt sem mutathatjuk, ám a többi között azzal érvelt, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem okozhatta közvetlenül a kárt. Ezt a Fővárosi Törvényszék sem látta bizonyítottnak, ezért elutasította a károsult keresetét.

„Minden kárigénynél, legyen az a legalapvetőbb, egyszerűbb kár, a minimumfeltétel a jogellenességen meg a kár beálltán kívül az okozati összefüggés fennállta. És ezt még a felperes is, a mai tárgyaláson is úgy adta elő, hogy ez egy közvetett és nem az okfolyamatnak az adott egyetlen és nélkülözhetetlen pontja, hanem egy ilyen nagyon hosszú folyamat, amiben egy pont volt, ami az alperesnek a jogellenes mulasztásaként ragadható meg” – mondta Tóth Gabriella, a Fővárosi Törvényszék bírója.

Az ítélet nem jogerős, a károsult jogi képviselője a Hír TV-nek azt mondta: fellebbezni fog.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!