2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Quaestor-botrány: titkos számlára tolták a lopott pénzt

Hír TV

2018. február 11., vasárnap 09:56, frissítve: vasárnap 10:58

Több mint 200 milliárd forintot loptak el az állam szeme előtt a kisemberektől, a Quaestor-botrányért mégsem felel senki. A Célpontnak nyilatkozó ügyvéd szerint a brókercégnél titkos számlára tolták át a pénzt, amelyet egyszerű trükkel rejtettek el a pénzügyi felügyelet elől.

2015. március 29-én Budapesten letartóztatták a Quaestor-csoport elnök-vezérigazgatóját, Tarsoly Csabát.

A brókercég a svájci frank árfolyamának elszabadulása után dőlt be. De ekkor másra is fény derült.

– Nem az történt meg, hogy gazdaságilag ez megvalósíthatatlannak bizonyult, hanem kiderült, hogy azt a pénzt, amit az ember oda berakott, ellopták – nyilatkozta Kálmán-Pikó István, az egyik károsult.

Egy titkos számlára tolták át a lopott pénzt, de volt egy másik számla is erre a célra, amelyet egyszerű trükkel rejtettek el a felügyelet elől.

– Nagyon egyszerű, bagatell trükkel történt maga a kötvénykibocsátás: volt egy Keller Emília nevű hölgy, aki korábban ott is dolgozott a Quaestornál. Az ő nevére könyveltek le bizonyos összegeket, a Keler pedig a központi elszámolási rendszer. Egy rövidítés, így könnyen össze lehetett keverni – mondta el Litresits András ügyvéd.

A Keler, mint rövidítés az értékpapír nyilvántartó rendszert jelenti, amibe minden tranzakció bekerül. Tarsolyék pedig nyitottak egy számlát egy Keller nevű nő nevére, amire éppen azokat a tételeket helyezték el, amiket az elszámoló rendszer elől el akartak eldugni. És ez nem tűnt fel az ellenőröknek.

Tarsolyéknak azonban akkor sem kellett aggódniuk, ha néhanapján talált valamilyen szabálytalanságot a felügyelet. 

– A Pénzügyi Felügyelet itt igen komoly dolgokat talált: például a nyilvántartás nem stimmel, az ügyfelek tájékoztatása nem stimmel, nem tudni, hogy kinek mennyije van a cégnél. Mindezt a felügyelet megállapította, mint hiányosságot – jelentetti ki Dióslaki Gábor pénzügyi szakértő.

Az önálló pénzügyi felügyeletet a Quaestor csalások idejének nagy részében Szász Károly vezette.

– Ne haragudjon, már négy éve nem vagyok a felügyelet vezetője.
– Tudom, de arra az időszakra vonatkozna a kérdésem, amikor ön még a felügyelet vezetője volt. Konkrétan az: hogy lehetett, hogy senkinek nem tűnt föl, hogy a Quaestornál mi folyik éveken keresztül?
– Hol, mi folyik?
– A Quaestornál! Hogy lehet az, hogy nem tűntek fel azok a trükkök?
– Mi az, hogy nem tűnt föl? Föltűnt. Foglalkoztunk vele.
– Igen, de nem volt következménye?
– Nem, nem. Köszönöm szépen! Viszonthallásra! – tette le a telefont a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének volt vezetője.

Az adómilliárdokból, az emberek védelmében fenntartott, az alaptörvény szerint is felelős intézménynek végül nem kellett felelnie azért, hogy az emberek pénzét éveken keresztül az orruk elől lopták el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!