2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Puhulhat a kormányzati szigor

Hír TV

2018. július 11., szerda 19:23, frissítve: szerda 20:40

Évek óta megtelnek a wellnessszállodák a hosszú hétvégékre. A számlát sokan rendezik Széchenyi-kártyával. 2019-től nem maradna más kedvezményes adózású béren kívüli juttatás. Ez olvasható az adótörvények módosításában, amit még júniusban nyújtott be a kormány a parlamentnek.

Nagyon ellenzik a munkavállalók ezt a javaslatot, gyakorlatilag azok a munkavállalók, ahol kollektív szerződés védettsége alatt vannak, ahol bértárgyalások zajlanak, ott bizony ezek meg fogják nehezíteni a munkavállalók dolgát munkahelyi szinten - reagált korábban a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László.

A cafeteria szűkítése érintené az öngondoskodást ösztönző egészség- és nyugdíjbiztosítási megtakarításokat is. A pénztári tagdíjat sokszor nem a dolgozó, hanem a munkáltató fizeti. Ez így olcsóbb, mintha ugyanazt a pénzt bérként adná oda a cég.

A cafeteriaelemek csak egy elemei egy gazdaságpolitikai ösztönző, támogató rendszernek. Jelenleg zajlik az adótörvényeknek a módosítása és vitája a parlamentben, és vannak olyan beadott javaslatok is egyébként, de van olyan kormányzati szándék is, hogy áttekintsük ezt a területet, és esetleg adókedvezmények megnövelt formájában biztosítsunk olyan lehetőséget, amelyik az egészségbiztosítási, de nemcsak az egészségbiztosítás, hanem a nyugdíjpénztári megtakarítások és felhasználást támogatná, segítené - közölte Varga Mihály, pénzügyminiszer.

A pénztári befizetések egy része csökkenti a tagok személyi jövedelemadóját.

Ez a 20 százalékos adójóváírás, amely évente maximum 150 ezer forintot tehet ki, ez nyilván egy olyan lehetőség, amit egyre többen kívánnak igénybe venni - az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke szerint az adókedvezmény mellett nagyon vonzó az évi 5 százalékos hozam is. A pénz kétszer annyit fial, mint a bankban.

Azt megtapasztaltuk már a korábbi években is, hogy amikor az adókörnyezet bármilyen szinten változott - akár negatív, akár pozitív irányba -, ez tulajdonképpen szinte azonnal a munkáltatók részéről lereagálásra került, így azt gondoljuk, és azt várjuk, hogy ha egy ilyen jellegű adókörnyezet változás következne be Magyarországon akkor a munkáltatói szerepvállalás így visszaszorul. Ezt mi sajnálattal látnánk, mert hiszünk abban, hogy a munkáltatóknak itt igen is jelentős szerepe van - véli Kravalik Gábor.

A cafeteriaszakértő szerint az adókedvezmény emelésének ma már nincs különösebb jelentősége.

Nagyon sok munkavállaló már most sem fizet személyi jövedelemadót, vagy keveset fizet - köszönhető a családi adókedvezménynek -, tehát akinek 2-3 gyermeke van, gyakorlatilag a nemlétező átlagember, már nem igazán fizet szja-t, ezért nincs is miből visszakérnie ezt a visszatérítést. Mindamellett azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó módja az öngondoskodásnak - mondta Crespo Zsuzsanna.

A statisztika szerint a magánnyugdíjpénztáraknak több, mint egymillió tagjuk van Magyarországon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!