2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Pótcselekvésből izegnek-mozognak a szocialisták?

2017. augusztus 11., péntek 17:11, frissítve: péntek 17:43

Több szakemberekkel is tárgyalnak, de árnyékkormányt nem akarnak életre hívni - állítják a szocialisták. A Hír TV-nek többen is megerősítették, hogy megkereste őket az MSZP, de egyelőre csak tanácsokkal segítenek a szakértők.

Bár Botka László cáfolja, hogy árnyékkormány létrehozásán dolgozik, közben a Heti Válasznak több nevet is megerősített, akik a kampányban egy-egy téma arcai lehetnek. Az árnyékkormány rendszere Nagy Britanniából származik: ott az ellenzék olyan szakembereket vonultat fel, akik hozzáértésükkel azt bizonyítják, hogy át tudnák venni a kormányzást.

A politikai fogalom bevezetése itthon újdonság, a politológus szerint viszont nem indokolt a szocialisták lépése.

„Magyarországon sem hagyománya, sem pedig érdeklődés nincs iránta, a politikának nem referenciapontja, hogy valakinek van-e árnyékkormánya, és mindezt a Magyar Szocialista Párt teszi egy olyan helyzetben, amikor a pártnak a növekedési potenciálja erősen megkérdőjelezhető, tartósan el van maradva mind a kormányzópárttól, mind pedig a Jobbik mögött a harmadik helyen van. A politikai pótcselekvés jele bejelenteni egy árnyékkormányt” – mondta Böcskey Balázs politológus.

A gazdaságpolitika kidolgozását Pogátsa Zoltán közgazdászra bízná Botka László.

Nem szeretnék politikus lenni, az egy egész más szakma

„Azt gondolom, hogy ilyenkor nekünk segíteni kell azt a vezetőt, aki a a szocialista pártot átalakítja. Összesen arról van szó, hogy páran, akik így gondolkodunk szívesen adunk segítséget, tanácsokat abban, hogy hogyan írhat a párt olyan programot a 2018-as választásokra, ami egy valódi szociáldemokrata program8 – fejtette ki Pogátsa Zoltán közgazdász.

Egészségügyi szakembert az Együttből szippantana el Botka László. Komáromi Zoltán a Facebookon megerősítette, hogy felkérték, anyapártja azonban nem engedné el.

„Szó sincs Komáromi Zoltán elszipkázásáról vagy arról, hogy az Együtt elengedné Komáromi Zoltán kezét Komáromi Zoltán utoljára tegnap erősítette meg, hogy az Együtt tagja, az Együtt egyik vezetője, az országos politikai tanács alelnöke, nem kíván erről a tisztségéről lemondani” – szögezte le Spät Judit elnökségi tag.

Az agrárprogram kidolgozásával Gőgös Zoltánt bízta meg a miniszterelnök-jelölt. A szocialisták elnökhelyettese vállalná is a tárcavezetést.

-Lenne agrárminiszter?
-Ilyet nem szoktak visszautasítani, de ilyen típusú megkeresés még nem érkezett.

Gőgös Zoltán, elnökhelyettes, MSZP

Sajtóhírek szerint az oktatásügy a korábbi minisztert Hiller István feladata lenne, a szociális területért pedig Korózs Lajos volt államtitkár felelne.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!