2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Pontosítottak, a Józsefvárosban lesz a tranzitzóna

,

2015. augusztus 27., csütörtök 17:35, frissítve: csütörtök 20:59

Mobil WC-ket, zuhanyzókat telepítenek a menekülteknek az új budapesti tranzitzónába, ahol az ősz és a tél közeledte miatt fedett helyiségeket is kialakítanak. A Fővárosi Önkormányzat rendészeti tanácsnoka, Kocsis Máté azt is tudatta közleményében, hogy a bevándorlással kapcsolatos többletkiadások megközelítik a 400 millió forintot Budapesten. Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére a rendészeti tanácsnok Budapest rendőrfőkapitányával, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának vezetőjével és a Bevándorlási Hivatal illetékeseivel egyeztetett.

„Ők a bátyámnak a gyerekei és ő a legkisebb a családban.” A fiatalember családját hátrahagyva, egyedül menekült el Afganisztánból. Alig több mint egy hónapig tartott az útja, amelyet fotókkal dokumentált. „Azt mondták, menjek el innen, mert ez veszélyes hely. És legalább az egyikünk jusson el egy olyan országba, ahol normálisan lehet élni. Ezt mondta a családom” – mesélte a Hír TV-nek.

Három napja érkezett Magyarországra Szerbia felől. „Mindenki, aki ide jön, azon van, hogy minél hamarabb keresztülmenjen Magyarországon, és elérje Németországot, Ausztriát vagy esetleg Norvégiát. Azért vagyunk itt, hogy megtaláljuk a leggyorsabb utat odafelé” – tette hozzá. Ezért barátaival marad a Nyugati pályaudvar melletti tranzitzónában. A befogadóhely elköltöztetéséről nem hallott.  

A főpályaudvarokon kialakított három tranzitzónát a főváros vezetése két héten belül felszámolja, a migránsokat egy helyre viszik, a Népstadion közelébe. A főpolgármester azzal érvelt, hogy a környéken kevesen laknak, így a menekültek kevésbé zavarják a budapestiek mindennapjait. „Lehet itt majd mosakodni, kulturáltan WC-re járni, nem fognak szomjazni az emberek, a gyerekek; és lesznek sátrak is, hogyha erős szél van vagy nagyobb eső, akkor legyen hova behúzódni és emberhez többé-kevésbé méltó körülmények között átvészelni ezeket a viszonyokat” – mondta Tarlós István.

„Hát, én nagyon nem örülök neki, nem beszélve arról, hogy ugye itt is lakom a kerületben, ebben az utcában. Tarlós úr ugye kimondta, hogy ebben az utcában nincsenek lakóházak, márpedig ebben az utcában vannak, és nagyon sokan élnek ebben az utcában” – mondta egy józsefvárosi lakos.

A menekülteket segítő önkéntesek még reménykednek abban, hogy teljesen nem számolják fel a pályaudvarok tranzitzónáit. „A Verseny utcai tranzitzónába főként azokat kellene szállítani, akik nem szeretnének tranzitzónába menni, és valahogy ott kellene őket meggyőzni, hogy táborokba menjenek. Ez főként a Keletiben állomásozó menekülteket érinti majd leginkább” – mondta Matyasovszky-Németh Márton, a Migration Aid munkatársa.

A Verseny utcai terület az első hírekkel ellentétben nem a VII., hanem a VIII. kerületben van. A józsefvárosi önkormányzat abban bízik, hogy a tranzitzóna megnyitása után kevesebb menekült húzza meg magát a kerület parkjaiban.

Néhány hete a Józsefváros fideszes polgármestere, Kocsis Máté azt állította, hogy az Erkel Színház melletti felújított parkot teljesen tönkretették a bevándorlók. A politikus szavait a sajtó a helyszínen készített felvételekkel cáfolta. A polgármesternek néhány nappal később Sólyom László üzent, a volt köztársasági elnök a II. János Pál pápa téren osztott élelmet a gyermekeknek a Katolikus Karitász önkénteseként.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!