2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Piacra hivatkozva vannak nyitva vasárnap – de hol az a piac?

2015. július 5., vasárnap 19:36, frissítve: hétfő 11:30

Kerestük, de nem találtuk a piacot abban a balatonfenyvesi üzletházban, ahol ma is kinyitott az egyik magyar áruházlánc boltja. Piaci kofákkal a helyiek is csak elvétve találkoznak, pedig egyre több bolt bújik ki ezzel az indokkal a vasárnapi zárva tartás alól. Egy kormányrendelet engedi, hogy kinyithat a hét utolsó napján is az a bolt, amelynek területén piac működik. Bár a kiskapu tönkreteszi a környékbeli családi vállalkozásokat, a KDNP elnöke pénteken nem ért rá a kérdéssel foglalkozni.

Piros betűs felirat hirdeti, hogy júniustól vasárnap is nyitva van egy balatonfenyvesi bolt. Pedig nagyobb 200 négyzetméternél és alkalmazottak szolgálják ki a vásárlókat.

Az épületen lévő „piac” felirat a kiskapu, ezt használta ki a bolt. „A piacon működik egy üzlet, ő pedig bejelentette, hogy nyitva szeretne lenni vasárnap, ugye van erre is egy kormányrendelet, ami alapján a jegyzőnek ezt engedélyezni lehet egyévnyi időtartamra” – így magyarázta még pénteken a balatonfenyvesi jegyző a bolt nyitva tartását.

A piacot azonban hiába kerestük vasárnap, nem találtuk. A kétszintes épületben a CBA-n és egy információs irodán kívül nincs más, a piacnak kikiáltott előtérben pedig a helyiek szerint szinte sosem árul senki.

– Árulniuk kéne, de nincs itt senki.
– Nincs itt senki?
– Reggel volt itt egy néni, aki tökmagolajat és málnát árult, de már elment.

Egy másik Balaton-parti bolton – ami szintén nem családi vállalkozás – „piac” felirat sincs, két hete mégis kinyit vasárnaponként. „Nyitva van a Spar, holott nem tudom, hogy milyen kiskaput találtak” – mondta egy bolttulajdonos.

Egy házaspár azt mondta, csalódtak a törvényben. Az idei szezonra béreltek ki egy kisboltot, több millió forintjuk áll az üzletben.

– Nincs annyi vevőkörünk, mint azelőtt volt.
– Miért lehet ez ön szerint?
– Szerintem a név miatt. Az, hogy Spar, semmi más. A magyar nép hozzá van szokva a Spar névhez és a CBA-hoz. Ezért.

Az ötletgazda KDNP azonban továbbra is kitart a vasárnapi boltbezárás mellett. A kisebbik kormánypárt elnökét pénteken, egy rendezvény után kérdeztük volna arról, mit szól a kiskapukhoz, de Semjén Zsolt nem tartotta fontosnak a kérdést. „Komolyan azt gondolja, hogy amikor itt van több száz kárpátaljai gyerek, akiknek élete legnagyobb élménye, hogy itt lehet a Magyar Országgyűlésben, akkor azt gondolja, hogy ez a legfontosabb és legidevalóbb dolog, hogy előhozza ezt a kérdést?” – bújt ki a Hír TV kérdése alól a KDNP elnöke.

Semjén Zsolt csupán annyit mondott, a vasárnapi boltbezárás munkahelyeket teremtett. A KDNP elnökét azonban sorra cáfolják a felmérések, még az állami Központi Statisztikai Hivatal adatai is épp az ellenkezőjét mutatják.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!