2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Pharaon-ügy: a titkosszolgálat sem biztos a dolgában?

2016. április 21., csütörtök 19:26, frissítve: csütörtök 19:46

A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke szerint nincs Pharaon-ügy. Németh Szilárd ezt a titkosszolgálat jelentésének meghallgatása után mondta. A bizottság ellenzéki tagjai viszont úgy látják: a szolgálat sem biztos abban, hogy nem az az arab milliárdos kötött üzletet az Orbán Viktor vejéhez is köthető céggel, akit terroristaügyei miatt körözött az FBI.

Nem volt mondandója a Pharaon-ügy miatt is összeülő nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnökének a meghallgatás előtt. A bizottság ellenzéki tagjai azonban konkrét kérdésekkel érkeztek az ülésre. „A szolgálatoktól szeretnénk minden rendelkezésre álló információt megtudni. Kíváncsian várjuk a válaszokat. Ha fideszes képviselőnek is van hozzáfűznivalója, azt is örömmel meghallgatom” – fogalmazott Szél Bernadett, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja.

A Heti Válasz írt először külföldi újságcikkekre hivatkozva arról, hogy nemzetbiztonsági kérdés lehet az egykori Postabank-székház eladásából. A József nádor téren álló épületet ugyanis egy szaúdi milliárdos, Ghaith Pharaon vásárolta meg. Az eladó egy magyar kft. volt, amelynek alapításában Orbán Viktor veje, Tiborcz István is segédkezett. A külföldi befektetőt a Forbes magazin 2008-ban a világ tíz legkeresettebb bűnözője közé sorolta, az FBI pedig maffiavádak miatt körözte.

„Nincs bűnügy, nincs nyomozás.” A több mint háromórás meghallgatás után már azt hangoztatta Németh Szilárd, hogy nincs Pharaon-ügy. „Mind az FBI-jal, mind a CIA-jel együttműködik a magyar szolgálat, sőt az Interpolon keresztül is információk érkeztek, és ma az az információ, hogy ez a Pharaon nem az a Pharaon” – jelentette ki a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke.

A bizottság szocialista elnöke szerint azonban nem kaptak egyértelmű választ a titkosszolgálattól Ghaith Pharaonról. „Amilyen választ most kaptunk, az nagyon nehezen értelmezhető. Fogalmazzunk úgy, hogy nem voltak sem megnyugtatók, sem kielégítők a válaszok” – mondta Molnár Zsolt.

A jobbikos Mirkóczki Ádám szerint sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy nem a terrorista férfiról van szó: „A magyar biztonsági rendszer finoman fogalmazva is hagy kivetnivalót maga után, hiszen évekig lehet ilyen bizonytalan eredettel és háttérrel idáig jutni, közvetlen az ország első emberéig. Óriási nemzetbiztonsági kockázat” – jelentette ki a politikus. A képviselő azt szeretné, ha az Országgyűlés nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának együttes ülésén is tárgyalnák a Pharaon-ügyet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!