2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Pert indítanak a brókerház és a bankcsoport ellen

, ,

2015. február 27., péntek 18:13, frissítve: szombat 12:30

Meghamisították az adatszolgáltatást – a jegybank alelnöke szerint ezért nem derült ki majdnem egy évtizedig, hogy mi folyik a Buda-Cash brókercégnél. A botrány miatt a Magyar Nemzeti Bank szigorítaná a pénzintézetek ellenőrzését, a szolgáltatókat gyakrabban és átfogóbban vizsgálnák. A fogyasztóvédelmi egyesület pert indít az ügyfelek érdekeiért. Az első adatok alapján – a jegybank alelnöke azt mondta: a brókercég az érdekkörébe tartozó DRB bankok vagyonából 60-65 milliárdot tüntetett el.

A postás is csak kerülőúton jutott be a Buda-Cash budapesti székházába, pénteken is minden kapu zárva volt. A brókerház tulajdonosainak érdekeltségbe tartozó Dunántúli Regionális Bank viszont már kinyitott. Az ajtóra kifüggesztett tájékoztató szerint azonban csak 60 ezer forintot vehettek fel az ügyfeleik és azt is készpénzben.

„Gyakorlatilag be vannak fagyasztva ezek a számlák” – A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője szerint csak akkor jutnak hozzá a pénzükhöz az ügyfelek, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonja az intézmények működési engedélyét. Erre legfeljebb 90 napja van az MNB-nek. Utána történhet meg a – becslések szerint – 100-120 ezer ügyfél kártalanítása. Ha erre nem lenne elég a bankok pénze, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap fizeti ki – a befektetések, értékpapírok után legfeljebb 6 millió, bankszámlák után pedig számlánként 30 millió forintig – az ügyfeleket. „Az Országos Betétbiztosítási Alap automatikusan elindítja ezt a folyamatot” – tette hozzá Kispál Edit szóvivő.

A szövetség jövő héten pert indít a brókerház, valamint a bankcsoport ellen. „A fogyasztóvédelmi jogszabályok, amelyek biztosítják egyébként – szerencsére a fogyasztók részére –, hogy ha valaki kárt okoz, szándékosan kárt okoz, akkor a vezető tisztségviselőnek a korlátlan felelőssége fenn kell, hogy álljon. Ezért nyomatékosan felhívjuk minden jogalkalmazás felelős szervének a figyelmét, hogy a lehető leggyorsabban tegyék meg azokat a szükséges lépéseket, hogy ne történjenek meg pénz- és vagyonkimentések – nyilatkozta Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke.

Gyakrabban és átfogóbban ellenőriznének

A jegybank a történtek után szigorítaná a pénzintézetek ellenőrzését. Ez azt jelentené, hogy gyakrabban és átfogóbban vizsgálnák a pénzügyi szolgáltatókat. Ezt a nemzetgazdasági miniszter is támogatná.

– Ez az ügy azt mondatja velem is, hogy felül kell vizsgálni a mostani gyakorlatot. Az helyes, hogy a felügyelet új módszert vezet be a vizsgálatokra, hiszen a korábbi módszerekhez, úgy tűnik, hogy a visszaélések alkalmazkodtak, és az a menedzsment, amely a visszaéléseket elkövette, tisztában volt vele, hogy az ellenőrzés mire terjed ki, ezért olyan adatokat prezentált, amelyek megtévesztőek voltak. Részben a gyakoriság ellenőrzésének a növelése, másrészt pedig a módszertan, az eljárás módosítása az az irány, amellyel hasonló jellegű problémákat el tudjuk majd kerülni – mondta Varga Mihály.

A Buda-Cash működési engedélyét kedden függesztette fel a jegybank, mert a gyanú szerint a brókerház 100 milliárd forinttal nem tud elszámolni. A jegybank alelnöke, Windisch László egy interjúban azt mondta: a teljes összeg a Buda-Cashnél tűnt el, de brókercég a gyanú szerint a bankok vagyonának egy részét is eltüntethette: 60-65 milliárd forintot. Windisch László azt is mondta: az első adatok szerint a brókercég meghamisította a nyilvántartási rendszerét, ezért tudta évtizeden keresztül kijátszani a felügyeletet.

Számos településen a béreket sem tudják kifizetni

Több települést is nehéz helyzetbe hozott, hogy bent ragadt a pénzük a Buda-Cash érdekkörébe tartozó bankcsoportnál. Parasznyán a következő napok étkeztetésére sincs pénz és a bérek kifizetését sem tudja megoldani az önkormányzat. Siklóson a hosszú távú működéshez és a segélyek folyósításához hiányzik a forrás. A kormány egy külön munkacsoporttal próbál segíteni. Bővebben >>>

Lázár: Az egész pénzügyi szektort meg kell tisztítani

Magyarországon az egész pénzügyi szektor megtisztulásra szorul a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. Lázár János a Hír TV-nek azt mondta: a Buda-Cash-botrány az elmúlt két évtized legsúlyosabb bűncselekménye, amely szerinte jó példa arra, hogy mi folyik az ágazatban és hogyan élhettek vissza ügyfeleik bizalmával a pénzintézetek.

– Magyarországon az egész pénzintézeti szektor megtisztulásra szorul, megtisztulást kell elérni. Jó példája a Buda-Cash annak, hogy miért kell beavatkozni és miért kell az ügyfeleket megvédeni és miért kell teljesen átláthatóvá és világossá tenni, hogy mit is csinálnak a bankok az emberek pénzével. De ennek az ügynek még nincsen vége, a java még csak ezután következik, egészen biztos vagyok benne – nyilatkozta Lázár János.

MSZP: Matolcsy távozzon

Távozásra szólította fel Matolcsy Györgyöt a Buda-Cash-botrány miatt az MSZP. Tóbiás József szerint a jegybank elnökének le kellene mondania, az új vezetőnek pedig kártalanítani kellene a betéteseket. A szocialista elnök azt hangoztatta nem köthető a szocialistákhoz a brókerház illetve a DRB bankcsoport ügye, mivel az érintett pénzintézeti csoport 2010 előtt nem is létezett. Vitatta a kormány azon állítását is, hogy 2009-ben az akkori kormánypártok döntöttek arról, hogy az ilyen típusú bankokat ötévente kell kötelezően átvilágítani. Tóbiás szerint növelés helyett éppen, hogy három évre csökkentették az időtartamot. A szocialista vezetésű költségvetési bizottság egyébként a jegybankelnök mellett a nemzetgazdasági minisztert is meghallgatná a Buda-Cash-ügyben.

– A Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank felelőssége nem kerülhető meg az évszázad legnagyobb bankbotrányában. A Buda-Cash-botrány nyomán kialakult helyzet után a pénzintézet vezetőjének azonnali hatállyal le kell mondania és az új vezetőnek pedig kártalanítania kell a betéteseket. Felelőtlenségnek tartjuk azt, hogy a Fidesz a betétesek megsegítése helyett fontosabbnak tartja a saját felelősségének elhárítását. A Fidesznek nem mutogatnia, hanem cselekednie kell ebben a helyzetben – mondta Tóbiás József.

A szocialistáknak inkább arra kellene választ adniuk, hogy kiket gazdagított az elcsalt pénz a Fidesz szerint. A kormánypárt közleménye azt hangoztatja: a szocialista brókerbotrányban százmilliárd forinttal károsították meg az ügyfeleket a szocialisták által támogatott és a Gyurcsány-Bajnai-kormányban kormányzati pozícióba is helyezett brókerek.

Önfeljelentés indíthatta a botrányt

A brókerház vezetőinek önfeljelentése indíthatta el a Buda-Cash-botrányt a Napi.hu értesülése szerint. Állítólag a menedzsment tagjai keresték fel a pénzügyi felügyeletet, ami már vizsgálódott a DRB bankcsoportnál. Úgy tudják, a négy regionális kis bank vagyonából hetvenmilliárd forint hiányozhat, a brókerháznál pedig harmincmilliárd tűnhetett el. Állítólag a bankcsoportnál már hosszabb ideje vizsgálódó MNB is a tapasztaltak miatt terjesztette ki ellenőrzését a pénzintézetek állampapír-portfólióját is kezelő Buda-Cash brókerházra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!