2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Pénzügyi cunamiként hatott rájuk a brókerbotrány

2015. március 5., csütörtök 18:56, frissítve: csütörtök 18:56

A különböző bankok helyett a Magyar Államkincstár legyen az önkormányzatok számlavezetője – erről kezdeményez törvénymódosítást Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselő. A politikus szerint a települések így nem kerülhetnének olyan helyzetbe, mint a Buda-Cash-botrány után.

Kaposszerdahelyen és két környező településen nyolcszázmillió forintos szennyvízberuházás zajlik. A lakossági befizetések számláját itt is a Buda-Cashhez köthető DDB Bank vezette. A társulás a brókerbotrány után elrendelt felszámolás miatt most nem tud a pénzéhez jutni.

„Úgy gondolom, hogy a kormány megtett eddig is mindent, és bízom abban, hogy e területen is megoldja a problémát. Itt hétszázhúsz családról beszélünk, hétszázhúsz család többéves befizetése van ezen a számlán, úgy gondolom, hogy megoldást kell találni” – véli Prépost László, Kaposszerdahely fideszes polgármestere.

Somogyban a Buda-Cash-botrány minden negyedik családot, több mint harmincezer ügyfelet érint. A háztartások húszmilliárd forintot tartottak a pénzintézetekben. Ezenkívül körülbelül ezer kis- és közepes vállalkozás került bajba, továbbá számos civil egyesület, egyház és nonprofit szervezet.

Gelencsér: A korábbi balliberális kormányok felelőssége

„Somogyot és Kaposvárt pénzügyi cunamiként érintette a legújabb szocialista brókerbotrány” – jelentette ki a térség országgyűlési képviselője. Gelencsér Attila szerint az, ami történt, egyértelműen a balliberális kormányok felelőssége. Emlékeztetett: a szocialisták távolították el Szász Károlyt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének éléről, ők határozták meg, hogy csak ötévente legyen ellenőrzés, és az MSZP-sek voltak a takarékszövetkezetek integrációjának ellenzői is.

„Fontos, hogy a pártok és kormányok közelébe sem szabad engedni a brókereket és a pénzembereket. A legszigorúbb, legalaposabb vizsgálatra van szükség, mert túl azon, hogy kártalanítjuk az embereket, mindenki tudni szeretné, hogy kik a felelősek a szocialista brókerbotrányért” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Gelencsér Attila azt is mondta, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében törvénymódosítást kezdeményez, hogy a jövőben a Magyar Államkincstár legyen az önkormányzatok számlavezetője. Így ugyanis nem kerülhetnek többé ilyen kiszolgáltatott helyzetbe a települések.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!