2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Rózsa Miklós a filmzenekirály 03:00

Pénzt szedne az önkormányzat az esővíz után

Hír TV

2018. június 15., péntek 18:41, frissítve: péntek 19:37

Egyelőre csak intézkedési terv készült a csapadékvíz elvezetésére Kiskunhalason, de eszerint hozzájárulási díjat szednének az esővíz után. A fideszes vezetésű önkormányzat megelégelte, hogy a telkekről utcára folyó víz miatt rendszeresen áll víz a város közterületein. Az intézkedési terv tartalmaz egy részt a hozzájárulási díj kiszámítására, ezt sokan adóként értelmezik. Az önkormányzat tagadja, hogy adóztatna, a lakosok többsége mégis felháborodott.

„Inkább nekünk kellene, hogy fizessenek, én azt gondolom. […] Amikor meg kiadták az engedélyeket a házakra, akkor azt végig kellett volna gondolni, hogy miért engedik ki az utcára az esővizet” – fogalmazott a Hír TV-nek egy helybéli asszony.

Nem fizetnének az esővíz után a kiskunhalasiak, pedig hozzájárulást kérne az önkormányzat a telkekről a közterületekre folyó víz után. Május végén 5 évre szóló intézkedési tervet fogadtak el, de visszautasítják, hogy októbertől megadóztatnák az esővizet. Azt szeretnék elérni, hogy a lakosság a saját telkén belül kezelje az esővizet.

„Semmi ilyenről szó sincs, hogy mi októberben terveznénk. Annyi történt, hogy elfogadott a képviselő-testület egy intézkedési tervet, amiben elvi javaslatok vannak megfogalmazva” – emelete ki Farkas Dániel alpolgármester.

A fizetendő hozzájárulást egy képlet alapján számolnák ki. Ebben összeszoroznák a telek méretét és a leesett csapadék mennyiségét, és ha van esővíztároló, akkor annak kapacitását kivonnák belőle. Potocskai Tamás önkormányzati képviselő szerint a halasiak többségének nincs pénze arra, hogy önerőből rákössön a hálózatra, így jobb híján a járdára folyik a víz.

„A csapadékvíz-elvezetési hálózat megépítése és fenntartsa kötelező önkormányzati feladat, ezt mindenkinek be kell látni, ez a közösség érdeke, hogy ez működjön. Nem működik sajnos. Ehhez először is az önkormányzatnak kell rendbe tennie ezeket a hálózatokat, kitisztítani, ahol már van, vagy megépíteni azokat a nyílt vagy zárt csapadékvíz-elvezető rendszereket, amelyek pénzbe fognak kerülni” – mondja a Jobbik önkormányzati képviselője.

Kiskunhalason – kamerán kívül – többen is azt mondták: amióta a város kezeli a csapadékvíz-elvezető hálózatot, azóta alig tisztítják, ezért sem folyik el az esővíz. Az elfogadott intézkedési terv ugyanakkor előírja, hogy a helyi médiavállalkozás feladata meggyőzni a lakosságot, hogy kezelje a saját portáján az esővizet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!