2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Péntekig vihetjük vissza a fel nem használt tűzijátékokat

Hír TV

2018. január 2., kedd 15:15, frissítve: kedd 15:57

Péntekig lehet visszavinni a kereskedőkhöz a fel nem használt, hármas típusú tűzijátékokat. A pirotechnikai társaság elnöke emlékeztetett: ha valaki későn kapna észbe, hogy visszavigye a fel nem használt tűzijátékot, akkor is van megoldás a törvények betartására.

Már az újév első munkanapján vittek vissza harmadik kategóriájú tűzijátékot az egyik solymári árushoz. Ezek a veszélyesebb pirotechnikai eszközök közé tartoznak, amelyeket kizárólag szilveszteréjszaka szabad elpufogtatni. További előírás, hogy a 3. kategóriába sorolt tűzijátékot január 5-ig vissza kell vinni a kereskedőnek, aki köteles ingyen visszavenni. Az rajta múlik, hogy a termék árát visszaadja-e vagy sem.

„Visszahozogatnak azért, sok törvénytisztelő állampolgár van, ha nem használják fel, sokszor bontatlan csomagokat is, meghibásodott, félúton megállt termékeket hoznak vissza. Mi sokszor a vevőknek opciókat ajánlunk, tehát nemcsak átvesszük tőlük megsemmisítésre, vagy elvesszük és félretesszük, hanem az árát is visszaadjuk” – nyilatkozta Posovszky Norbert, a Pyrotoppon Kft. ügyvezetője.

Harmadik kategóriájú pirotechnikai eszközt év közben elvileg tilos birtokolni, tehát nem szabad eltenni otthon a következő szilveszterre.

„Ha véletlenül valaki mégsem tudná visszavinni, visszahozni, elkerüli a figyelmét, akkor egyetlenegy mód, hogy beleteszi egy vödör vízbe, és akkor teljesen hatástalanítja. Ez a legvégső módja annak, hogy a pirotechnikai eszköz már nem léphet működésbe” – mondta el Bánné Horváth Gizella, a Magyar Pirotechnikai Társaság elnöke.

Aki mégis otthon tárol veszélyes tűzijátékot és lebukik, 150 ezer forint szabálysértési bírságra is számíthat. Szilveszterkor a rendőrség 12 személy ellen indított eljárást pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!