2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Pedofilgyanú: a hatóságok hibája miatt tüntethették ki a volt igazgatót

2016. november 10., csütörtök 21:00, frissítve: csütörtök 21:15

A hatóságok hibája miatt kaphatott állami kitüntetést augusztus 20-án a pedofilgyanúba keveredett bicskei gyermekotthon korábbi igazgatója a szociális ügyekért felelős államtitkár szerint. Czibere Károly a Hír TV-nek elmondta, bár V. János ellen 2011-ben is indult eljárás, amiért kiskorú gyermekekkel fajtalankodott, ám az akkori vizsgálat eredménytelenül zárult, és a gyanúsítás ténye mégsem került be a felfüggesztett vezető iratanyagába.

„A mi szociális rendszerünk az egy igen értékes rendszer, a legjobbak közé tartozik Európában is, és kitűnő emberek dolgoznak ebben a rendszerben” – a szociális ágazatban dolgozók munkáját dicsérte az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán szerint mindenkinek jár az elismerés, a legtöbben becsülettel végzik munkájukat, de hangsúlyozta, kivételek ezen a területen is akadnak.

„Ezt azért is fontos elmondanunk, merthogy az is igaz, hogy időről időre hírt kapunk arról, hogy voltak és vannak, meg lesznek is bizonyára, mert ilyen az emberi élet, akik elárulják a hivatásukat, akik nem felelnek meg annak az ethosznak, amit a szociális munka jelent, amivel a szociális munka jár, és bizony visszaélnek azoknak a bizalmával, akik elesettek, akik kiszolgáltatottak” – fogalmazott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A miniszter beszédében az ágazatban történt visszaélésekre utalt. Nemrég került előzetes letartóztatásba a bicskei gyermekotthon igazgatója, aki a gyanú szerint éveken keresztül molesztálta az intézményben a fiatal fiúkat. Erről az RTL Klub Házon kívül című műsorában beszélt az egyik sértett.

Arra gondoltam, hogy mihamarabb tudjak kimenni innen, és csak legyen vége ennek. Másra nem tudtam gondolni...

Öt éve vizsgálat is indult, de a nyomozást akkor bűncselekmény hiányában lezárták, V. János pedig folytathatta munkáját, a vezető iratanyagába azonban elfelejtették beleírni a gyanúsítás tényét, ezért kaphatott idén augusztus 20-án állami kitüntetést.

„A fővárosi önkormányzathoz tartozó intézmény átkerült az állam fenntartásába. Az állami fenntartó a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, illetve annak a székesfehérvári kirendeltsége nem is talált erre utaló jelet: Ha talált volna, tehát erre utaltam korábban, hogy akár államtitkárság, akár a fenntartó bármilyen információval rendelkezett volna, akkor már előkészítési fázisban elkaszálja a a kitüntetésre vonatkozó, arra utaló felterjesztést” – emlékeztetett Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A bicskei gyermekotthon volt igazgatója vallomásában tagadta a bűnösségét. Vizsgálják még az alföldi utcai befogadóotthonnal kapcsolatos bejelentést is. A kormányközeli Magyar Időknek a rendőrség azt nyilatkozta, hogy nincs még gyanúsított. A nyomozást egy Facebook-bejegyzés után rendelték el, ebben azt írták, a nevelőotthon dolgozói juttatások fejében szexuális szolgáltatásokat kértek az intézmény fiatalkorú lakóitól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!