2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Pedig ezt a kormány is engedi

Hír TV

2018. április 12., csütörtök 17:20, frissítve: csütörtök 18:03

Egy kormánypárti lap kezdte listázni azokat az embereket, akiket Orbán Viktor Soros György zsoldoshadseregeként emlegetett. A fideszes olvasatban ők mind azért küzdenek, hogy migránsokat telepíthessenek Magyarországra. Pedig ezt a kormány is engedi: a nemzetközi szerződéseknek megfelelően idén is már csaknem 200 menekültet fogadott be Magyarország.

2015 óta a Fidesz fő témája a migráció. A milliárdos plakát- és médiakampány mellett minden politikai megszólalásukat erre a témára húzták fel, a kampányban is ezt a témát helyzeték a középpontba. Sikeresen.

A politikai elemző szerint is jól működött a kormánypárt a félelemkeltő kampánya. „Képes volt különböző társadalmi csoportokat összekovácsolni. Egy olyan választói tábort tudott összekovácsolni, amelyben a 12. kerületi nagypolgári családok és a kelet-magyarországi kistelepüléseknek a lakói is egy táborba kerültek. Tulajdonképpen ez a fontos egy politikai párt részéről, hogy különböző társadalmi csoportokat tudjon a saját táborába tudni, olyan csoportokat, amelyeknek akár eltérő érdekeik is lehetnek, de mivel volt egy ilyen története a Fidesznek, a migráció, az erős Magyarország, ez képes volt felülírni az eltérő érdekeket is” – emelte ki Mikecz Dániel, a Republikon Intézet kutatója.

A migrációs kommunikáció egyedül idén januárban bicsaklott meg:

„A szám, amit elmondhatok, 1294 menekültet kellett befogadnunk az országba.”

A külügy helyettes államtitkár egy külföldi nyilatkozatban ismerte el éppen ellenkezőjét annak, amit a kormány folyamatosan sulykolt. Ehhez hasonló információk jelentek meg csütörtökön: 2018 első két hónapjában, a kampányhajrában csaknem 200 menekültet fogadott be Magyarország: 179-en menekült vagy oltalmazotti státuszt kaptak, 12-en pedig tartózkodási engedélyt.

A menekülteket segítő egyik szervezet szerint a számok is mutatják, hogy Magyarország továbbra sem célország. „A menekülők nem akarnak Magyarországra jönni, a legtöbben nem is tudnak Magyarország létezéséről. Azért, amiért 2015-ben sokan megjelentek szír, iraki, vagy afgán háborús menekültek közül, az azért volt, mert Magyarország egy olyan útvonalon található, ami az általuk ismert országokba vezet, ahol a legtöbbeknek a családjuk él, vagy ahol a beilleszkedés lehetőségét jobbnak látják, például Németország vagy Svédország, Franciaország” – emelte ki Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője.

Az újonnan megalakuló kétharmados Fidesz többség első dolga ennek ellenére az lesz a parlamentben, hogy elfogadják a civileket, a menekültek segítése miatt vegzáló törvénycsomagot. „A kormány már előterjesztette ezt a törvényjavaslatot, az Országgyűlés az általános vitát lefolytatta, természetesen fogja tárgyalni ígéretünknek megfelelően a törvénycsomagot az Országgyűlés” – erősítette meg a Hír TV-nek Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője.

Csütörtökön a Schmidt Mária tulajdonában lévő Figyelő listázni kezdte azokat az embereket, akiket Orbán Viktor Soros György zsoldosaiként emlegetett. Igaz a kutatómunkával nem sokat vesződtek: az egyik migránsokat segítő szervezet igazgatója szerint munkatársaik nevét egyszerűen kimásolták a honlapjukról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!