2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Pártpolitikai indíttatást lát az ellenzék az ÁSZ büntetései mögött

Hír TV

2017. december 22., péntek 17:47, frissítve: péntek 18:31

Pártpolitikai indíttatást lát minden érintett ellenzéki párt az Állami Számvevőszék büntetései mögött. A szocialisták szerint az elmúlt 27 évben nem volt ilyen szervezett támadás az ellenzék ellen, míg a Jobbik úgy véli: az újabb büntetésekkel próbálja a számvevőszék eltolni magáról a felelősséget. Az ÁSZ szerint a pártok valótlanságokat állítanak.

A demokrácia eltemetését szimbolizálva az Állami Számvevőszék épülete előtt helyezett el koszorút az LMP ifjúsági szervezete. Az akcióra azután került sor, hogy szerdán kiderült: az ÁSZ a Jobbik után újabb ellenzéki pártokat büntetett meg különféle okokra hivatkozva.

A Lehet Más a Jövő elnökségi tagja szerint a kormánypártok eddig legalább 70 milliárd forintot költöttek a saját népszerűsítésükre, azt mégsem vizsgálják a számvevők. „Ha Orbánnak nem volt elég a 70 milliárd forint, akkor nem a demokratikus pártoktól kell kölcsönkérnie, hanem menjen el Felcsútra, az állami pénzekből kitömött gázszerelő barátjához, és tőle kérjen kölcsön” – fogalmazott Pitz Dániel.

A liberálisokat több mint 10 millió forintra büntette az egykori fideszes képviselő vezette számvevőszék. Fodor Gábor pártelnök szerint minden jogorvoslati lehetőséggel élniük kell a pártoknak. „Ugyanazon a napon a postás minden pártnak kihozza azt a levelet, amelyben megbírságolják mondvacsinált okokra hivatkozva, olyanokra, amelyek néhány évvel ezelőtt egyébként még rendben voltak az ÁSZ-vizsgálat alapján. A választások előtt néhány hónappal hirtelen nincsenek rendben, és annyi bírságot szabnak ki, amennyi lehetetlen helyzetbe hozza a pártokat” – jegyezte meg Fodor Gábor.

A szocialista párt szintén kapott büntetést. Molnár Gyula pártelnök úgy véli, a Fidesz ezekkel az ügyekkel akarja elterelni a figyelmet a saját problémáiról. „Ilyen típusú támadás a demokratikus politikai erők ellen szerintem nem volt az elmúlt 27 esztendőben. Mi arra tippelünk, hogy mostanra valami olyasmi belső háború szelei érkeznek meg, amelyek miatt úgy gondolják, hogy paravánt kell húzni a saját problémáik elé” – emelte ki Molnár Gyula.

A szintén bírsággal sújtott Demokratikus Koalíció elnöke szerint a legnagyobb probléma az, hogy az emberek már nem hisznek az egyes szervezetek függetlenségében. „A túlnyomó többségünk nem hiszi el, hogy nincsen politikával, pártos politikai szándékkal átitatva a számvevőszék működése és döntései. Őszintén szólva ez az igazi nagy baj. Mert innentől kezdve bármit tesz, mi azt gondoljuk, azért teszi, hogy bajba sodorja az ellenzéki pártokat” – jegyezte meg Gyurcsány Ferenc.

A Jobbik csütörtökön adta le 25 oldalas észrevételsorát a pártot több mint 600 millió forintra megbüntető számvevőszéki határozattal kapcsolatban. Az ellenzéki párt politikusa szerint a számvevőszék az újabb bírságokkal próbálja menteni magát. „Erős a feltételezésem, hogy a Fidesz és Orbán Viktor áll a háttérben, mert érzékelték, hogy mennyire ingoványos talajra tévedtek a Jobbik megbírságoltatásával, és most talán igyekeznek szétteríteni a problémát, igyekeznek azt a látszatot kelteni, hogy tulajdonképpen igazságosan ütik-verik az ellenzéket, egyedül a Fidesz kap csillagos ötöst az ÁSZ-tól, akkor is, ha feltételezhetően minősített csalások sorozatát követte el 2010 óta” – emelte ki Z. Kárpát Dániel.

Az Állami Számvevőszék pénteken délután közleményt adott ki. Egyebek mellett azt írja, hogy az érintett pártok a politikai indíttatású támadások és a közvélemény félrevezetése helyett vessék össze gazdálkodásukat a hatályos jogszabályokkal, és ezek alapján tegyék meg észrevételeiket. Az egykori fideszes képviselő, Domokos László vezette szervezet egyúttal felszólította a Jobbik elnökét, hogy fejezze be a rágalmazást.

A most megbüntetett pártoknak 15 napjuk van arra, hogy elküldjék az észrevételeiket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!